zondag 5 juli 2020

Doodskist op straat in Cochabamba toont drama in Bolivia over verzadiging begraafplaats

(Bron foto's: El Comercio)
Familie niet in staat om Covid-19 dode te begraven of te cremeren


Bewoners van de Boliviaanse stad Cochabamba plaatsten zaterdag 4 juli 2020 midden in een straat een kruiwagen met een kist erop gewikkeld in zwarte zakken, om de aandacht te vestigen op het drama van zeven dagen wachten met een dode door Covid-19, omdat de familie niet in staat is om het te begraven of te cremeren.


De kist werd midden op een laan in Cochabamba, een van de belangrijkste steden van Bolivia, achtergelaten op de kruiwagen met een paar bloemen, met een wit bord met de tekst 'May In Peace Rest (QEPD) zeven dagen, gedood door COVID-19 '.


De kruiwagen met de kist is omgeven door een rood lint met de tekst 'gevaar', zodat mensen niet te dichtbij komen, terwijl een groepje buren er omheen  begraven of cremeren eist. De familie kan de kist niet langer thuis hebben uit angst de ziekte op te lopen en geen plaats te vinden voor een begrafenis of crematie vanwege de ineenstorting van de begraafplaats en het crematorium van de stad en ze besloten de kist uit protest naar de straat te brengen en te wachten om een ​​oplossing te vinden.

Een van de buren wees erop, dat er in de buurt vijf doden zijn die in dezelfde situatie verkeren en dat de gezinnen wanhopig zijn. Soortgelijke situaties doen zich dagenlang voor in de straten van deze stad met iets meer dan 600.000 inwoners, evenals bij de deur van de Algemene Begraafplaats in Cochabamba, waar gezinnen wachtten met hun doodskisten. Sommige families zijn bang om met de kist naar huis terug te keren en waarschuwen dat buren hen onder druk zetten om ze te begraven en ze zelfs dreigen te stenigen uit angst voor besmetting.

Geconfronteerd met deze situatie, protesteerden begrafenismedewerkers om meer ruimtes beschikbaar te maken voor begrafenissen of om 'een Covid-19 begraafplaats' toe te staan, terwijl de begraafplaatsarbeiders een noodsituatie uitriepen na de dood van een van hun collega's, en eisten snelle tests van het coronavirus.


Het kantoor van de burgemeester gaf toestemming voor meer massagraven op die begraafplaats en de uitbreiding van het crematorium is aan de gang om dit probleem aan te pakken, maar buren die in de buurt van de begraafplaats wonen, blokkeerden de doorgang van voertuigen met stenen en boomtakken, omdat deze beslissing uit angst voor besmetting werd afgewezen.

Bolivia registreert 1.320 sterfgevallen en 36.818 bevestigde infecties door het coronavirus in het land, van ongeveer elf miljoen inwoners.

(Suriname Mirror/Explica/El Comercio/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten