zondag 5 juli 2020

Inheemse Xingu gemeenschappen Brazilië verzamelen zaden voor herplant bomen door bouwers wegen en dammen

Verzamelen zaden waardevolle business voor inheemsen Xingu-bekken, Mato Grosso

Vrouwen verzamelen Amazonewoudzaden in Panará Indigenous Territory, Guarantã do Norte, MT, Brazilië (Bron foto: ResearchGate)
Sinds 2008 hebben zo'n 560 verzamelaars - vooral vrouwen - bijna 250 ton zaden van 220 inheemse soorten verzameld


Volgens de wet moeten bouwers van wegen en dammen en anderen die bossen in de Amazone van Brazilië vernietigen, een gelijkwaardig gebied met bomen elders herplanten. Om dat te doen, hebben ze de juiste zaden nodig - en het verzamelen ervan is een waardevolle business geworden voor inheemse gemeenschappen in het Xingu-bekken van de staat Mato Grosso, maar ook voor andere inheemse groepen in Brazilië. 

Sinds 2008 hebben meer dan 560 verzamelaars - de meesten van hen vrouwen - bijna 250 ton zaden van 220 inheemse soorten verzameld als onderdeel van een inspanning die nu bekend staat als het Xingu Seed Network. Het werk heeft hen geholpen een inkomen te verdienen, opnieuw contact te maken met hun bossen en meer dan 6.600 hectare aangetast land te herstellen, aldus Ashden, een Britse liefdadigheidsinstelling die de groep deze week een van zijn duurzaamheidsprijzen voor 2020 heeft toegekend.

https://www.ashden.org/winners/rede-de-sementes-do-xingu
Het netwerk heeft ook geholpen bij de bescherming van inheemse gemeenschappen tijdens de Covid-19-pandemie, omdat families die ooit in de stad zouden hebben gewinkeld voor voedsel, hebben geleerd om uit hun eigen bossen te oogsten, zei directeur Bruna Ferreira.


'Via het zadennetwerk zijn mensen teruggekeerd naar hun bossen om de verscheidenheid aan fruit, bladeren en wortels te leren kennen die de ouden vroeger wisten te eten', vertelde ze de Thomson Reuters Foundation in Brazilië na een virtuele prijsuitreiking. 'Ze krijgen die kennis terug en ze eten veel meer van die middelen', zei ze.


De Amazone van Brazilië is een van de zwaarst getroffen regio's in een land met het op één na hoogste aantal gevallen en sterfgevallen van het coronavirus ter wereld, na de Verenigde Staten. Brazilië heeft bijna 62.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, waarvan ten minste 11.000 in het Amazonegebied, dat volgens officiële gegevens slechts 8% van de bevolking van het land telt. Ferreira zei dat drie zaadverzamelaars in een dorp waar ze mee werkt ziek zijn geworden, met een stervende oudere vrouw. Gezinnen hebben de ziekte mogelijk opgelopen nadat een achtjarig kind stierf in een gezondheidsinstelling en naar huis werd gebracht voor begrafenisceremonies, waarbij leden van de gemeenschap de overledene de handen oplegden. 'Veel mensen raakten besmet', zei ze, en merkte op dat ze de afgelopen vijftien dagen 'veel doden in de gemeenten rond het Xingu-sreservaat had zien gebeuren'.

https://believe.earth/en/local-seed-network-saves-forests-and-grows-collectors-incomes/
Omgaan met gevallen van het virus is moeilijk vanwege een gebrek aan intensive care-afdelingen in steden, merkte ze op. 'De één of twee bedden die ze hebben zijn al bezet - en het is 20 uur rijden naar de hoofdstad, waar meer bedden zijn', zei ze. 'Het is echt een catastrofe.'

De inheemse verzamelaars hebben ontdekt, dat het planten van zaden, in plaats van jonge boompjes, een efficiëntere en effectievere manier is om bossen snel weer op te bouwen en jonge bomen te helpen droogte te overleven. Hun zaaitechniek maakt het ook mogelijk om 10 keer zoveel bomen per hectare te planten als met zaailingen, tegen de helft van de kosten, merkte Ashden op.

Het project is begonnen toen de meer dan 20 inheemse stammen die in het Xingu-reservaat wonen - en ambtenaren in de regio - de kwaliteit van het water zagen verslechteren doordat boerderijen de bossen aan de rand van het reservaat vervingen. Inspanningen om de vegetatie rond rivieren en bronnen in het Xingu-stroomgebied te herstellen, kwamen uiteindelijk terecht op het planten van zaden als de beste manier om verder te gaan, zei Eduardo Malta Campos-Filho, een bosexpert bij het Braziliaanse Instituto Socioambiental. Tegenwoordig is er 'enorme vraag naar zaad', voornamelijk van particuliere bedrijven, boeren en groene groepen die proberen te voldoen aan de herstelvereisten, zei Campos, adviseur van het netwerk.


De Xingu-groep werkt samen met andere zaadnetwerken in Brazilië om aan de vraag te voldoen en ervoor te zorgen, dat de geleverde zaden zijn aangepast aan elk ecosysteem, een goede genetische variëteit hebben en zijn geselecteerd op weerbaarheid tegen klimaatverschuivingen, zei Ferreira.

Een van de onverwachte voordelen van het netwerk is het samenbrengen van Amazone-boeren en inheemse volkeren die in 'verschillende werelden' leven, zei ze. Door samen te werken aan waterkwaliteitsprojecten, hebben boeren bijvoorbeeld blootgesteld aan inheemse gemeenschappen, wat op een bepaald niveau heeft bijgedragen aan het wegnemen van misvattingen, merkte ze op.

Beto Borges, een expert in bosbeheer in de gemeenschap met in de VS gevestigde non-profit Forest Trends, zei dat dergelijke inspanningen bijzonder cruciaal waren, omdat het land 'moeilijke tijden tegemoet gaat met de Braziliaanse regering die we nu hebben'. De rechtse president Jair Bolsonaro heeft gezworen de economische ontwikkeling in de Amazone aan te moedigen om inheemse groepen uit de armoede te halen en de levens van de 30 miljoen Brazilianen die in de regio wonen te verbeteren. Maar, milieudeskundigen zeggen dat zijn plannen de vernietiging van het grootste regenwoud ter wereld versnellen, wat een cruciaal bolwerk is tegen de wereldwijde klimaatverandering en de regenval in de landbouwzones van Zuid-Amerika reguleert. 'Hoewel er vooruitgang is geboekt door ons werk, is er nog steeds veel vooroordeel tegen inheemse gemeenschappen', gaf Ferreira toe. 'Het is een van de grootste uitdagingen waarmee de inheemse bevolking in Brazilië wordt geconfronteerd', zei ze.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten