maandag 22 juni 2020

President Bouterse en vicepresident Adhin nemen voor NDP plaats in Assemblee

Nog niet bekend wanneer zij toetreden tot parlement


President en NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft zijn verkiezing als Assembleelid aanvaard. Hij heeft bewilligd voor het lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA). Ook vicepresident Ashwin Adhin, die in Wanica is gekozen, heeft bewilligd. Dit meldt Starnieuws vanmiddag, maandag 22 juni 2020.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft haar verkiezing niet geaccepteerd en neemt op 29 juni, na 24 jaar lidmaatschap, afscheid van DNA.

Zowel Bouterse als Adhin geven met de bewilliging aan, dat zij van plan zijn toe te treden tot De Nationale Assemblee. Wanneer dat zal gebeuren is onduidelijk.

Ministers en onderministers mogen hun lidmaatschap van De Nationale Assemblee drie maanden combineren. Een aantal ministers is gekozen als Assembleelid. Zij mogen beide functies tijdelijk combineren.

Volgens artikel 94 van de Grondwet mogen de president en de vicepresident naast hun ambt geen andere politiek-bestuurlijke overheidsambten uitoefenen. Ze bekleden geen functies in het bedrijfsleven of in de vakbeweging en oefenen evenmin andere beroepen uit. Bouterse is ook het oudste gekozen lid in jaren. Indien hij verhinderd is, komt het volgende oudste gekozen lid in beeld, in dit geval partijgenoot Rabin Parmessar (minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten