maandag 22 juni 2020

NIBanc, National Investment Bank (NA) nv, op Curaçao na dertig jaar opgedoekt

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Na herstruc- turering verder als ‘nieuwe NIB’ voor consortium- leningen 


NIBanc, National Investment Bank (NA) nv, wordt na dertig jaar opgedoekt. De bankinstelling heeft op eigen initiatief en in overleg met de Centrale Bank CBCS verzocht om intrekking van de bankvergunning. De naam NIB blijft behouden, gezien de goede reputatie. Een ‘nieuwe NIB’ gaat verder met advisering van consortiumleningen en blijft daarmee als niche behouden binnen Banco di Caribe, die 100 procent moedermaatschappij is van NIBanc. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 22 juni 2020, te hebben vernomen uit meerdere goede bronnen.

NIBanc is onderdeel van Parman International, het Amerikaanse private equity concern van miljardair Hushang Ansary, die in het Caribisch deel van het Koninkrijk tevens eigenaar is verzekeringsmaatschappij Ennia en Banco di Caribe. Laatstgenoemde heeft naar verluidt één of enkele NIBanc-medewerkers overgenomen, maar een ander deel kreeg een vervroegde uittreedregeling aangeboden.

De particuliere investeringsbank, met vestiging op Curaçao, richtte zich met name op financiering van infrastructurele ontwikkelingsprojecten in de Caribische regio en Midden-Amerika.

NIBanc begon dertig jaar geleden, op 30 maart 1990, als onderdeel van de Nederlandse investeringsbank NIB Capital. Gedurende achttien jaar nam deze bank het voortouw bij veelal grootschalige investeringen in ruim vijftig transacties met een totale waarde van ruim 1,5 miljard dollar (2,7 miljard gulden). Het ging daarbij om luchtvaart, financiële dienstverlening, infrastructuur, hotels en hospitality, mijnindustrie, olie en gas, havenfaciliteiten en -constructie, energieproductie en -distributie, vrachtverkeer, telecommunicatie en drinkwaterproductie.

In november 2006 werd NIBanc overgenomen door Parman International. Als gevolg daarvan kwam de investeringsbank te zitten in de financiële groep met Banco di Caribe en verzekeraar Ennia. De laatste jaren werd er geen winst gemaakt. Na veertien jaar stopt NIBanc, dat bij de Kamer van Koophandel staat geregistreerd als National Investment Bank (NA).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten