maandag 15 juni 2020

Hans Buysse, managing partner Belgische Clairfield Belgium NV, volgens OM medepleger zaak Van Trikt

(Bron foto: Clairfield Belgium)
Van Trikt zou overeenkomsten zijn aangegaan met Buysse in het nadeel van de Staat Suriname


Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Hans Buysse, managing partner van de Belgische dienstverlener Clairfield Belgium NV, als medepleger in de zaak Robert van Trikt. Dit blijkt uit de dagvaarding die is uitgebracht aan Van Trikt, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 15 juni 2020. 

De verdachte ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou overeenkomsten zijn aangegaan met Buysse, die al dan niet eigen voordeel zouden kunnen opleveren; dit in het nadeel van de Staat Suriname. Volgens het OM heeft Van Trikt als governor van de CBvS tezamen en in vereniging diverse contracten voor miljoenen euro’s gesloten met dit Belgische bedrijf en/of Buysse.

Een kleine optelsom wijst uit, dat een bedrag van ongeveer 3.710.620 euro is overeengekomen als te zijn vergoeding voor de consultancydiensten voor vijf projecten. Van dit bedrag is reeds 2.471.000 euro aan voorschot betaald - zelfs voor een project waarvoor het totaal eindbedrag in euro’s nog bepaald moet worden. De contracten zijn aangegaan tussen maart en oktober 2019. In twee gevallen gaat het om overeenkomsten waaraan een ‘non-refundable’ vergoeding is gekoppeld. De CBvS kan de vergoeding niet-terugvorderen, bijvoorbeeld als de tegenpartij zich niet aan het contract houdt; geen tegenprestatie levert. En toch, is er hiervoor al vijftig procent voorschot betaald.

Het OM ziet opzet hierin: Van Trikt heeft opzettelijk de overeenkomsten gesloten met Clairfield Benelux NV en/of Buysse. De Raad van Commissarissen van de CBvS was vooraf niet in kennis gesteld en had ook geen toestemming of goedkeuring gegeven voor deze handeling. De vervolging geeft aan, dat er bij vier projecten geen noodzaak en gegronde reden aanwezig was voor het sluiten van de overeenkomsten. De inhoud en strekking van hiervan zijn niet conform de taakstelling en werkkring van de CBvS, zoals de Bankwet die aangeeft.

Voor enkele van deze projecten zijn ook betalingen verricht, zoals reis- en/of verblijfkosten naar en in België voor één of meerdere medewerkers of personen verbonden aan Orion Assurance & Advisory.

De accountant, Ashween Angnoe, managing partner bij Orion Assurance & Advisory - het bedrijf dat Van Trikt leidde tot hij governor werd, is sinds 10 februari als verdachte in deze zaak aangehouden. Van Trikt en/of Angnoe 'wisten dat voor die overeenkomsten die betalingen niet waren vereist', zo stelt de dagvaarding.

De naam van Buysse wordt in de aanklacht verder ook in verband gebracht met de aankoop van een Range Rover voor het bedrag van 90.900 euro. Er zouden hiervoor tussen mei en december 2019 betalingen in euro’s en Amerikaanse dollars zijn gedaan. De vervolging verdenkt Van Trikt en de 'mededader(s)' Buysse en Angnoe in deze van overtreding van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering.

De zaak Van Trikt stond 4 juni voor het eerst op de rol, maar is uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Zijn advocaten hebben zijn dagvaarding aangevochten, echter zonder succes. Zij vroegen de Kantonrechter ook om de buitenvervolgingstelling van hun cliënt. De rechter heeft op 8 juni gemotiveerd het verzoek in zijn geheel verworpen. De twee advocaten zijn hiertegen in hoger beroep gegaan.

Dit meldt Clairfield Belgium op haar website over Buysse:

'Hans Buysse is Managing Partner at Clairfield Belgium in Antwerpen, Belgium, since 2009. He leads a team of 10 people at Clairfield Belgium and has extensive experience in Structured Finance, Mergers & Acquisitions, Private Equity, Risk Management and Financial Analysis. Hans focuses on business services, infrastructure and financial services. He plays an active role in PPP infrastructure transactions for De Lijn, acting as financial advisor for Koninklijke Bam, Engie, Willemen, Heijmans, Franki. He executed Mergers & Acquisitions mandates for Huawei, Option International, Interparking, DNWB, Ajinomoto, Brambles. He executed strategic missions for the National Lottery, the Belgian Federal Government a.o. together with Nomura, UBS, Duff&Phelps, Leonardo & Co. Hans previously worked for BNP Paribas Financial Markets, Deloitte & Touche (Director), KPMG (Partner), NIBC Bank (Head of Advisory), Codic (CFO).

He is a lecturer at the Vrije Universiteit Amsterdam and an adjunct Professor at the Vlerick Business School. Hans is Board member of EFRAG, EFFAS and XBRL International. He is member of the ESMA CWG CRSC and is chairman of the Belgian Association of Financial Analysts (ABAF-BVFA).

Hans holds a Master in Applied Economics (Vlekho – Brussels), a Master in Management (F.I.M. – Brussels) and is a Certified European Financial Analyst (ICHEC – Brussels) with a degree in Tax Management (FHS – Brussels).'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten