maandag 15 juni 2020

Regering Curaçao: 'Acties op korte termijn zijn van levensbelang om de crisis door te komen'

Overbruggings- en hervormings- programma met acht focusgebieden


Het kabinet-Rhuggenaath benadrukt in de voorstellen aan het College financieel toezicht (Cft), dat Curaçao in een diepe recessie verkeert door de gevolgen van de coronacrisis. Acties op korte termijn zijn van levensbelang om de crisis door te komen. Alleen dan hebben de noodzakelijke structurele hervormingen kans van slagen. 

Het pakket dat Cft-voorzitter Raymond Gradus zaterdag heeft ontvangen is daarom een ‘ambitieus maar realistisch’ programma met structurele hervormingen op middellange termijn in combinatie met overbruggingsacties op korte termijn. Dat blijkt uit informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt, aldus het dagblad vandaag, maandag 15 juni 2020.

De regering stuurde gisteravond ook een algemeen persbericht uit. De focus is gericht op acht gebieden en de voorgestelde acties en hervormingen borduren grotendeels verder op projecten die al in de Groeistrategie en het Groeiakkoord zijn opgenomen.

In het algemeen stelt het kabinet dat de hulp via het steunfonds ‘Fondo di Sostén’ voorlopig nodig blijft om bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Dan gaat het bijvoorbeeld om loonsubsidie via de Noodregeling Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de financiële bijstand voor zelfstandige ondernemers en kredietfaciliteiten voor het midden- en kleinbedrijf. Ook zou in dat kader worden genoemd dat ondernemers eenzijdig tot een tijdelijke arbeids- of werktijdverkorting kunnen beslissen.

De arbeidsmarkt is één van de voornaamste terreinen waar structurele hervormingen broodnodig zijn. Het invoeren van een meer flexibele arbeidswetgeving is al jaren onderwerp van discussie en dat de vraag naar en het aanbod van werknemers niet op elkaar aansluiten is ook niets nieuws.

Ander aandachtsgebied zijn natuurlijk de begrotingstekorten van de overheid. Wat dat betreft is al het een en ander gebeurd in verband met de strenge condities die Nederland stelde aan het verlenen van financiële noodhulp, zoals het korten op de arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren (12,5 procent) en van de ministers en Statenleden (25 procent), de invoering van de nullijn en het normeren van de topsalarissen in de (semi-)publieke sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten