maandag 15 juni 2020

Zorgen bij VIDS over verspreiding Covid-19 onder inheemsen

'Weerstand inheemsen zwakker dan van mensen in Paramaribo en randdistricten'


Het baart Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), ernstige zorgen dat elf personen uit het inheemse dorp Sipaliwini besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Verwijzend naar de voorspelling van president Desi Bouterse, dat indien mensen in het achterland besmet raken met het virus zij 'bij bosjes kunnen doodgaan', geeft Jubitana vandaag, maandag 15 juni  20200, in de Ware Tijd toe dat de weerstand van de inheemsen zwakker is dan die van de mensen in Paramaribo en de randdistricten. 

'Dat is de reden dat enkele dorpen op slot zijn gegaan. Als zelfs één persoon besmet binnenkomt, kan het virus zich heel snel verspreiden', aldus het dorpshoofd, die bevestigt dat in de dorpen Bernharddorp en Redi Doti elk één geval van coronabesmetting bekend is.


Vrijdag bevestigde infectioloog Stephen Vreden, dat er onder de 24 nieuwe besmettingen van donderdag elf waren uit het inheemse dorp Sipaliwini. Gebleken is dat in de periode van de verkiezingen verschillende mensen de grens zijn overgegaan om te stemmen, waarna enige tijd later de dorpelingen griepverschijnselen begonnen te vertonen.

Zaterdagavond heeft Jubitana samen met het crisisteam gevormd door de Organisatie van Samenwerkende Inheemsen in Para (OSIP) een Zoom-meeting gehad met enkele leidinggevenden van het Covid-19 Managementteam over de situatie. 'Ze hebben ons aangegeven dat ze niet zomaar naar de dorpen kunnen komen om mensen te testen. Ze moeten eerst symptomen vertonen en dat begrijpen we. Toch hebben we wel benadrukt dat de dorpen - en zeker die gesloten zijn - wel hulp verwachten vanuit de overheid. Want anders gaan de mensen geen gehoor geven aan het gesloten zijn van het dorp', zegt Jubitana.


Hij benadrukt dat de VIDS al in april tijdens een vergadering met de president in de Congreshal had aangegeven, dat er onder meer ontsmettingsmiddelen, mondkapjes en voedselhulp nodig was in de dorpen. 'Maar, daarna is niets meer gebeurd. Zo hadden we begrepen, dat we pakketten zouden krijgen via het ministerie van Regionale Ontwikkeling, om daarna te horen dat het via Bureau Volkscontacten zou gaan. Maar, intussen hebben we niets gehoord.'

Hij heeft vorige week de zoveelste lijst gestuurd naar het Managementteam met namen van mensen die een pakket nodig hebben, maar tot en met gisteren had hij niets vernomen.

Om de situatie in het achterland qua risico's voor het oplopen en verspreiden van het nieuwe coronavirus inzichtelijk te maken heeft Amazone Conservation Team Suriname (ACT) een kaart ontwikkeld met belangrijke data. Romano Jalimsingh, communicatiecoördinator van ACT-Suriname, legt uit dat de kaart bedoeld is om niet alleen de besmettingskans in de gebieden vast te leggen, maar ook om data zoals klinieken van de Medische Zending en traditionele klinieken op een plek zichtbaar te maken.

'Een hoogrisicogebied bijvoorbeeld is één waar geen kliniek is en waar de grens met Brazilië of Frans-Guyana wordt overgestoken, want in die landen is bekend dat er veel gevallen zijn van Covid-19.'


Op de kaart is te zien, dat het dorp Sipaliwini is aangemerkt als hoogrisicogebied en dat er op een dag lopen vanuit de zuidgrens van Suriname in Brazilië het dorp Tumucumaque is met maar liefst 77 Covid-19-besmettingen per 12 juni. 'ACT werkt ook in Brazilië dus we zijn vrij goed op de hoogte van de situatie daar en de bewegingen tussen de mensen onderling.'

De kaart dient als realtime weergave van de situatie in het achterland en het verzorgingsgebied van ACT-Suriname, dat voor een groot deel bestaat uit inheemse dorpen. Net als ACT-Suriname zegt ook Jubitana, dat er behoefte is aan bewustwording en informatie naar de lokale gemeenschappen toe om te weten hoe om te gaan met het virus. 'We hebben dorpelingen die bijna willen vechten met de leiding, omdat ze niet snappen wat het belang is', legt Jubitana uit.

ACT-Suriname heeft voor een deel al ingespeeld op de behoefte aan informatie en heeft ook de Amazone Park Rangers ingezet om verdachte gevallen te kunnen herkennen in de dorpen.

Ipomadi Pelenapin, stamhoofd van de inheemsen in het Lawagebied, is niet zo bevreesd door de situatie in Sipaliwini. 'Het dorp is op twee uren vliegen vanuit Lawa, dus dat zal niet zo'n vaart lopen.' Reëler vindt hij de dreiging vanuit Frans-Guyana en de Brazilianen in het gebied zelf. 'Maar, doordat het dorp gesloten is voorkomen we besmetting.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten