maandag 8 juni 2020

Brazilië verwijdert corona-dodental uit statistieken - 'Doden kan je niet per decreet verstoppen'

'We zijn stilaan een internationale grap aan het worden wat volksgezondheid betreft'

(Bron foto: The Associated Press)

De 'statistische zuivering' komt op het moment, dat Brazilië uitgegroeid is tot één van de mondiale brandhaarden van de Covid-19 crisis. Op de website van het Braziliaanse ministerie van Gezondheid staat sinds dit weekend alleen het Covid-19 aantal van de voorbije 24 uur te lezen.

In Brazilië zijn zaterdag 6 juni 2020  904 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat maakte het ministerie van Gezondheid zaterdagavond bekend. Het ministerie geeft niet langer meer het totaal aantal doden aan. Uitgaande van de cijfers van vrijdag, zijn nu 35.930 mensen in het land overleden.
Ook van het aantal nieuwe besmettingen geven de autoriteiten alleen nog maar die van de laatste dag: 27.075. Het totaal aantal besmette Brazilianen komt daarmee op 672.846.
Op de officiële site van het ministerie van Gezondheid staan eveneens alleen nog de cijfers van de afgelopen dag, waarbij het aantal herstelde coronapatiënten het meest prominent worden gemeld. Landelijke totalen, regionale cijfers en de verdeling in leeftijdsgroepen zijn allemaal verdwenen. 
Het ministerie van Gezondheid heeft geen uitleg gegeven bij het wissen van de gegevens op de Covid-19-website, die een sleutelrol vervulde in het bijhouden van gegevens over de coronapandemie.

Voor het aantal sinds de start van de pandemie, moeten Brazilianen voortaan bij de Johns Hopkins-universiteit zijn, die wereldwijd de data bijhoudt. Dat aantal is grimmig: met 673.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen. Dat cijfer is bovendien zo goed als zeker een onderschatting, omdat er nog altijd heel weinig getest wordt. Met net geen 36.000 overlijdens heeft het Zuid-Amerikaanse land Italië ingehaald, alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tellen meer slachtoffers. In een 'tweet' zegt president Jair Bolsonaro dat de cumulatieve data 'de huidige situatie van het land niet weerspiegelen'.


De verwijdering van de data komt er nadat Brazilië voor de vierde dag op rij meer dan 1.000 overlijdens rapporteert, een statistiek die onderstreept hoe zeer Brazilië nu één van de mondiale brandhaarden van de covid-19 crisis geworden is.

Volgens Bolsonaro maakt het best bekeken nieuwsprogramma Jornal Nacional dagelijks 'maar al te graag bekend dat Brazilië het record van sterfgevallen heeft'. Door de vertraging zouden de cijfers volgens hem “niet langer een verhaal zijn”.
De lokale media laten zich echter niet zo makkelijk foppen door Bolsonaro. Jornal Nacional brak vrijdag in met een nieuwsflits over de nieuwe coronacijfers tijdens de dagelijkse soapserie, die nog meer kijkers trekt dan het journaal.


Bolsonaro heeft deze week de rijke ondernemer Carlos Wizard op het ministerie van Gezondheid aangesteld om de tot nu toe bekende coronacijfers te hertellen. Volgens Wizard zijn die cijfers nu te hoog, omdat de deelstaten moedwillig hoge doden- en besmettingsaantallen zouden opgeven om zodoende meer financiële steun van de federale regering te krijgen. Experts en onderzoekers zeggen juist, dat de Braziliaanse cijfers veel lager zijn dan in werkelijkheid, onder meer omdat er weinig testen worden uitgevoerd.

Domingos Alves is professor sociale geneeskunde aan de universiteit van Sao Paolo in Brazilië. 'We zijn stilaan een internationale grap aan het worden wat volksgezondheid betreft', zegt hij. 'Doden kan je niet per decreet verstoppen.'

De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt al langer dat Zuid-Amerika en zeker ook Brazilië het nieuwe centrum worden van de pandemie. Maar vrijdag dreigde president Bolsonaro er nog mee uit de organisatie te stappen. Hij noemt de WHO een politieke en partijdige organisatie. President Bolsonaro vond het coronavirus lange tijd maar een griepje en weigerde ook drastische maatregelen te nemen.

Bolsonaro krijgt in eigen land, tot in de eigen partij toe, flink kritiek voor zijn aanpak van de Covid-19 crisis, zeker omdat hij ondanks de dagelijkse deprimerende statistieken de ernst van de gezondheidscrisis blijft loochenen. Bij de crisisaanpak zit hij ook vaak op ramkoers met de deelstaatgouverneurs, die vaak wel gewonnen zijn voor strengere maatregelen om de pandemie in te dijken.

(Suriname Mirror/Reuters/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten