zondag 10 mei 2020

Minister Pollack-Beighle roept CARICOM-landen op waarnemers te sturen voor verkiezingen

(Bron foto: NII)
Pollack-Beighle woont 23e vergadering BuZa-ministers CARICOM bij


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft tijdens de 23e vergadering van de Council for Foreign and Community Relations (COFCOR), via videoconferentie op 7 en 8 mei, een oproep aan haar collega’s gedaan om namens CARICOM een waarnemersmissie te zenden in het kader van de verkiezingen op 25 mei. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 mei 2020.

De CARICOM-bewindslieden hebben zich tijdens de vergadering gebogen over de gevolgen van de Covid19 pandemie op de buitenlandse betrekkingen, de samenwerkingsverbanden met andere partners, waaronder Groot-Brittannië na het uittreden uit de Europese Unie (Brexit), de VS, Cuba, Europese Unie, Latijns-Amerika en Afrika, Noorwegen en Canada.

De CARICOM-lidlanden hebben unaniem hun waardering uitgesproken over de ondersteuning van Cuba aan de regio in de strijd tegen de Covid-19. Suriname heeft daarbij benadrukt het belang van het opheffen van de sancties tegen Cuba, hetgeen is ondersteund door de overige lidlanden.

Met betrekking tot de impact van Covid-19 op de buitenlandse betrekkingen, heeft Suriname de aandacht gevraagd voor het feit, dat alle landen toegang moeten hebben tot de broodnodige medische apparatuur en verbruiksartikelen om deze uiteindelijk in te zetten in de strijd tegen het coronavirus.

Om de crisis efficiënt en effectief te kunnen aanpakken heeft de CARICOM een voorstel ingediend bij de internationale financiële instellingen en wereldleiders voor zachte leningen en kwijtschelding van schulden. De vergadering heeft erop aangedrongen dat de CARICOM haar belangen c.q. standpunten op internationale fora gecoördineerd doet plaatsvinden, in het bijzonder wanneer het gaat om gevoelige sociale kwesties. Suriname heeft in dit kader voorgesteld om de groep van CARICOM-ambassadeurs, gevestigd bij de Verenigde Naties te New York, hiervoor te mandateren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten