zondag 10 mei 2020

3.353 Dodelijke Covid-19 slachtoffers in Mexico

(Bron foto: Alfredo Estrella/AFP)
Internationale media berichten dat aantal coronavirus- gevallen en sterfgevallen hoger is dan gerapporteerd door regering


Het Ministerie van Volksgezondheid (SSa, Secretaría de Salud) meldde zaterdag 9 mei 2020, dat de geaccumuleerde Covid-19-infecties 33.460 zijn, een stijging met 1.938 ten opzichte van vrijdag. Bovendien heeft Mexico sinds het begin van de epidemie 3.353 dodelijke slachtoffers, een stijging van 375 ten opzichte van de voorgaande dag.


Mexico is nog steeds ver onder de meeste andere landen ter wereld inzake testen, met slechts 107.261 mensen getest sinds het begin van de pandemie.


In Jalsico werden in de afgelopen 24 uur 84 nieuwe gevallen en zeven nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Puerto Vallarta voegde de afgelopen dag acht extra gevallen en één extra overlijden toe.

Tijdens een persconferentie vrijdag meldde Hugo López-Gatell, ondersecretaris voor Preventie en Gezondheidsbevordering (Subsecretario de Prevención y Promoción de la Salud), dat de vijf steden met de hoogste transmissie-intensiteit in het land Mexico-Stad, Villahermosa in Tabasco, Cancún in Quintana Roo, Culiacán in Sinaloa zijn, en Tijuana in Baja California.



López-Gatell bevestigde, dat er bij de Covid-19-pandemie en bij andere ziekten van epidemiologisch belang geen enkele epidemische curve bestaat. In kleine landen waar bijvoorbeeld 'veel' bevolkingsdichtheid of fysieke nabijheid tussen steden is, kan de epidemie over een heel gebied worden gesynchroniseerd, meldde hij.

'Maar, in grote landen als Mexico, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland, China en India is het alsof ze meerdere landen zijn, in die zin dat elke stad, soms elke staat, zelf een epidemie synchroniseert, maar de data zijn verschillende gebeurtenissen vergeleken met andere', voegde hij eraan toe. De ondersecretaris bevestigde opnieuw, dat deze dynamiek 'zeer goed nieuws' is, omdat hierdoor de aandacht kan worden gericht op de vijf steden met de hoogste transmissie-intensiteit.


Hugo López-Gatell heeft berichten in buitenlandse kranten verworpen die beweren, dat het aantal coronavirusgevallen en sterfgevallen in Mexico hoger is dan die gerapporteerd door de federale regering.


De berichten verschenen in The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post en de Spaanse krant El País. The Times meldde vrijdag, dat de federale regering geen honderden of mogelijk duizenden Covid-19-sterfgevallen meldt die zijn geïdentificeerd door de autoriteiten in Mexico-Stad. The Journal schreef, dat het sterfgevallen onder gerapporteerd is, omdat 'veel patiënten niet worden getest op het virus, zelfs niet als ze sterven', terwijl El País bericht, dat naar schatting tussen 620.000 en 730.000 mensen in Mexico Covid-19 heeft gehad, respectievelijk 20 en 23 keer hoger dan het huidige aantal bevestigde gevallen.

(Suriname Mirror/Puerto Vallera Daily News/Milenio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten