woensdag 22 januari 2020

Advocaat Hugo Essed: 'Persoon Desi Bouterse heeft ambt van de president meegesleept naar Krijgsraadzitting'

'Bouterse heeft nodeloos het ambt van president besmeurd'

- Nationaal Informatie Instituut - spreekbuis van regering - weet ook petten niet te scheiden
- Berichtgeving NII zegt veel over het intellectueel en journalistiek niveau bij dit zogenaamd instituut


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 15 slachtoffers van 8 december 1982, vindt dat 'de persoon Desi Bouterse het ambt van de president heeft meegesleept' naar de Krijgsraadzitting van woensdag 22 januari 2020,
aldus Starnieuws

Essed stelt, aldus Starnieuws, dat men de fout maakt door te denken dat de persoon president is. 'De heer Bouterse is geen president. Hij draagt het ambt van president. En hij heeft dat ambt meegesleept vandaag. Dat vind ik op zichzelf te betreuren. Daarmee besmeurt hij nodel instituut. oos dat ambt', stelt Essed.

Bouterse is naar de zitting gegaan met zijn hele entourage. De eerste rijen waren ook gereserveerd voor de beveiliging, die samen met Bouterse de zittingszaal binnenkwam. Hij is ook niet gefouilleerd, zoals het doorgaans gebeurt wanneer een verdachte het gebouw binnenkomt. Publiek en pers zijn wel grondig gescreend, waarbij ook de mobiele telefoons ingeleverd moesten worden. NDP-kopstukken waren eveneens aanwezig in de zaal.

Ook het Nationaal Informatie Instituut (NII) - spreekbuis van de regering - weet petten niet te scheiden. Het NII rept steeds in berichtgeving over de behandeling van de verzetzaak woensdagochtend bij de Krijgsraad en de toespraak van Bouterse na afloop op het Onafhankelijkheidsplein, over de president, het staatshoofd en niet over de persoon Bouterse! Dat is een kwalijke zaak en zegt veel over het intellectueel en journalistiek niveau bij dit zogenaamd instituut. Zo schrijft het NII:

'President Desiré Bouterse heeft een grote menigte op het Onafhankelijkheidsplein geïnformeerd over hetgeen zich heeft afgespeeld bij de Krijgsraad. Het staatshoofd verscheen op de zitting om verzet aan te tekenen tegen het vonnis dat tegen hem in het 8 decemberproces is uitgesproken. Het staatshoofd zei met respect behandeld te zijn door de Krijgsraad en vertelde waarom hij niet eerder voor de rechter is verschenen. (...)' 

Essed kijkt wel positief naar het proces. Bouterse is verschenen voor de rechter. Hij heeft daarmee de jurisdictie van de Krijgsraad erkend. 'De mobilisatie van massa heeft geen invloed op het proces. Op de inhoud van de rechtszaak heeft het nul komma nul invloed.' De zaak is ordelijk verlopen.

De behandeling van de zaak in verzet is officieel begonnen, ook al heeft er geen inhoudelijke behandeling plaatsgevonden. 'Wij zijn weer een stap verder', stelt Essed vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten