donderdag 16 januari 2020

Braziliaanse politie onderzoekt ambachtelijke bierbrouwer na drie gifdoden

(Bron: Twitter)
Belorizontina besmet met chemische verbinding gebruikt in antivries


Drie mannen in Brazilië zijn waarschijnlijk overleden door het drinken van lokaal ambachtelijk bier, dat was besmet met een chemische verbinding die wordt gebruikt in antivries en andere producten, zei de politie in de staat Minas Gerais woensdag 15 januari 2020. 

De politie die de Braziliaanse ambachtelijke brouwer Backer onderzoekt, vond sporen van diethyleenglycol (DEG), een zoet smakend oplosmiddel, in een biervat dat in de brouwerij in de staat Minas Gerais werd gebruikt en in flessen van de pils Belorizontina van de brouwer.



Het ministerie van Landbouw zei, dat alle producten uit de brouwerij zijn teruggeroepen en de productie is opgeschort. Het ministerie zei in een verklaring, dat zijn eigen analyse de toxische moleculen in het waterreservoir had gevonden dat door de brouwerij werd gebruikt, waardoor de besmetting 'systemisch of met andere woorden aanwezig in het productieproces van Backer' was.

Het ministerie noemt de besmetting 'uitzonderlijk'. Het zei, dat onderzoekers met drie hypothesen werken: sabotage, lekkage en het misbruik van een verwante chemische stof die bekend staat als monoethyleenglycol.


Backer zei, dat het diethyleenglycol niet gebruikt in zijn productieproces, maar wel monoethyleenglycol, dat minder giftig is. Backer stelt in een verklaring op haar website, dat het 'volledig meewerkt aan het onderzoek' en ook zijn eigen interne onderzoek uitvoerde.

'COMUNICADO

Nesse momento, a Backer mantém o foco nos pacientes e em seus familiares. A empresa prestará o suporte necessário, mesmo antes de qualquer conclusão sobre o episódio. Desde já se coloca à disposição para o que eles precisarem.

A cervejaria informa que continua colaborando, sem restrições, com as investigações. A empresa segue apurando internamente o que poderia ter ocorrido com os lotes de cerveja apontados pela Polícia.'

A Backer adianta que, na semana passada, solicitou uma perícia independente e aguarda os resultados. Reitera que, em seu processo produtivo, utiliza, exclusivamente, o agente monoetilenoglicol.


Backer heeft internationale prijzen gewonnen en zijn bier is overal verkrijgbaar in Brazilië. Er zijn 18 gevallen van gemelde DEG-vergiftiging geweest, zei de politie in een e-mailverklaring, met vier van de bevestigde gevallen. Er zijn gevallen gemeld sinds begin januari. Een van de sterfgevallen werd bevestigd als gevolg van vergiftiging door DEG, terwijl een autopsie wordt uitgevoerd om de tweede en derde te bevestigen.


(Suriname Mirror/Correio Braziliense/Reuters/Tribuna/Estadao/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten