woensdag 5 augustus 2020

Regering Curaçao niet volledig akkoord met voorwaarden Nederland in ruil voor liquiditeitssteun'

Rhuggenaath vertrouwt op ‘juist en solidair akkoord’ met Nederland 


In een brief aan de Staten heeft de regering officieel te kennen gegeven niet volledig akkoord te kunnen gaan met de voorwaarden die door Nederland worden gesteld in ruil voor liquiditeitssteun. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 augustus 2020.

In het schrijven van 3 augustus geeft premier Eugene Rhuggenaath aan zich bewust te zijn van de noodzaak om stevige stappen te zetten die grote offers vragen in het kader van hervorming en wederopbouw van het land, maar dat dit binnen een realistisch kader moet plaatsvinden waarin Curaçao verantwoordelijk blijft voor zijn eigen vooruitgang, maar tegelijkertijd - in goed overleg - mag rekenen op steun van Nederland om zijn doelen te verwezenlijken. Daarom doet het kabinet-Rhuggenaath een beroep op de Staten om het nodige respijt te bieden wanneer de onderhandelingen met Nederland vervolgd worden.

'De regering ziet de meerwaarde van een (Nederlandse) Caribische entiteit die de Nederlandse financiële en technische ondersteuning in Nederland - op meer afstand van de politiek - coördineert, afstemt en mogelijk maakt en Curaçao faciliteert en ondersteunt bij de afgesproken noodzakelijke hervormingen en uitvoering en realisatie van projecten en programma’s. Voor de regering is het van belang dat Curaçao niet alleen de eigenaar van de problemen is, maar ook de eigenaar van de oplossingen met eigen verantwoordelijkheid voor de hervormingen', 

aldus de minister-president.

Het voorstel van Nederland omvat een coherent pakket van voorstellen die aanpassing van de Rijkswet betreffen, instelling van een onafhankelijk bestuursorgaan gebaseerd op Nederlandse wetgeving voor de herstructurering en wederopbouw van het land, een gestructureerd hervormingsplan en ook voorwaarden om de derde tranche van financiële steun te ontvangen.

'In het algemeen begrijpt de regering van Curaçao het uitgangspunt van deze voorstellen en ondersteunt zij dit ook, maar zij wil tegelijkertijd Nederland wijzen op de onduidelijkheid en diverse juridische vragen die deze voorstellen met zich meebrengen. Dit geldt zeker aangaande de statutaire relatie tussen de beide landen in het Koninkrijk, de juridische zekerheid en een juiste balans tussen autoriteit en verantwoordelijkheid van de betrokken partners. Wanneer deze niet duidelijk gedefinieerd zijn, kunnen onze fundamentele rechten als autonoom land binnen het Koninkrijk verankerd in ons Statuut, bedreigd worden in hun bestaan', aldus de premier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten