woensdag 5 augustus 2020

OM Bonaire, Sint Eustatius en Saba: 'Wees alert op verspreiding nepnieuws via social media'

Man (44) zoekt via social media seksueel contact met buurmeisje (12) en beschuldigt vader meisje als dader


In april 2020 is bij de afdeling Jeugd en Zeden van de Politie op Bonaire, een aangifte van ‘grooming’ (kinderlokken) binnen gekomen. Een man van 44 jaar zou zijn buurmeisje van 12 jaar via social media hebben benaderd en aan haar pornografische afbeeldingen hebben gestuurd. Zijn doel was om seksueel contact met haar te hebben. 

Naar aanleiding van deze aangifte werd een onderzoek gestart en werd de man begin mei 2020 als verdachte aangehouden en vervolgens in voorarrest geplaatst, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Bonaire, Sint Eustatius en Saba, BES, dinsdag 4 augustus 2020.

Op verzoek van de Officier van Justitie is de man door een psychiater onderzocht, omdat hij wangedrag toonde tijdens politieverhoren. Bovendien was ook al bekend, dat hij vóór zijn aanhouding verschillende meldingen heeft gedaan bij de politie van vermoedelijke gepleegde zedenfeiten tegen zijn buurmeisje. Hierbij werd de vader van dat meisje, althans het gezin, als dader genoemd, wat later totaal niet waar bleek te zijn. Ook via social media heeft hij de vader van het meisje valselijk beticht van het plegen van ontucht tegen voornoemd meisje.

Tegen deze uitlatingen is door de vader van het buurmeisje aangifte gedaan van smaad. Aan het gezin is veel leed toegebracht.

Op medisch advies wordt het voorarrest geschorst zodat de verdachte direct kan beginnen met de nodigde behandelingen om recidive te voorkomen. De verdachte komt daarbij onder strikt toezicht van de reclassering en Justitie te staan. Aan het gezin van het meisje is hulpverlening aangeboden en instructies zijn gegeven.

Sinds 2010 is het strafbaar voor volwassenen om via internet minderjarige kinderen te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks.

'Wees als ouders alert en houdt toezicht op het online gedrag van uw kind.'

'Tevens is het, zeker in een kleine gemeenschap als deze, belangrijk om voorzichtig te zijn voor de verdere verspreiding van niet geverifieerde informatie dat op sociale media te vinden is. Door dit te doen kan men niet alleen een ander onterecht schaden, maar kan men zich zelf ook schuldig maken aan smaad(schrift)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten