dinsdag 4 augustus 2020

De Mexicaanse journalist Pablo Morrugares en lijfwacht doodgeschoten

Morrugares de vierde journalist die dit jaar in het land is vermoord


De Mexicaanse journalist Pablo Morrugares en zijn lijfwacht van de politie zijn zondagochtend in alle vroegte, 2 augustus 2020, in de zuidelijke staat Guerrero doodgeschoten, zeiden politie- en mensenrechtenfunctionarissen, wat bijdraagt aan het stijgende dodental van journalisten in het land. 

Morrugares had bericht over een misdaad in de buurt van een nabijgelegen supermarkt. Hij is de vierde journalist die dit jaar in het land is vermoord.



Zwaarbewapende mannen kwamen de restaurant/bar binnen waar Pablo Morrugares en zijn lijfwacht aan het dineren waren en openden het vuur op ze. Het incident vond volgens politierapporten rond één uur plaats in de stad Iguala.

Morrugares leidde PM Noticias, een online nieuwssite in de stad Iguala, gespecialiseerd in het behandelen van misdaad- en politie-issues. Kort voordat hij werd vermoord, had Morrugares volgens lokale media gerapporteerd over een misdaad in de buurt van een nabijgelegen supermarkt waarbij sprake was van een veldslag tussen criminele bendes.


De Mensenrechtencommissie van de staat Guerrero, een autonoom regeringsbureau, veroordeelde de moord op Morrugares en eiste een 'onmiddellijk onderzoek' om de moordenaars te identificeren en te arresteren.

Deze aanval was niet de eerste keer dat Morrugares het doelwit was. Hij kreeg politiebescherming nadat hij en zijn vrouw in 2016 aan een aanslag op hun leven waren ontsnapt.

Hij is de vierde journalist die dit jaar in Mexico is vermoord, aldus persbureau AFP. Het land rangschikt 143 van de 180 landen op de Reporters without Borders 2020 World Press Freedom Index. Sinds 2000 zijn in Mexico meer dan 100 journalisten vermoord. Slechts een fractie van deze misdaden heeft tot veroordelingen geleid.

(Suriname Mirror/DW/MercoPress/AFP/EFE/El Economista)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten