dinsdag 4 augustus 2020

Aantal moorden op sociale leiders tijdens Colombiaanse Duque-regering gestegen

(Bro  foto: EFE/TeleSUR)
Sinds ondertekening vredesakkoord in 2016 tot juli 349 sociale leiders vermoord


Vanaf de ondertekening van het vredesakkoord in Colombia in 2016 tot juli zijn 349 sociale leiders vermoord, 52 procent van de misdaden vond plaats tijdens de regering van Ivan Duque, aldus de lokale krant El Espectador maandag 3 augustus 2020. 


De krant herinnerde eraan, dat de partijen tijdens de vredesonderhandelingen in Havana, Cuba, zijn overeengekomen verschillende organen en instellingen op te richten om ervoor te zorgen dat de vrede in het hele land stabiel en duurzaam is. Onder hen werden de speciale onderzoekseenheid en op presidentieel niveau de Nationale Commissie voor veiligheidsgaranties opgericht, bestaande uit de president van de republiek, instellingen en maatschappelijke organisaties.


De eenheid wil criminele groepen ontmantelen die mensenrechtenverdedigers, sociale leiders en degenen die betrokken zijn bij de uitvoering van de overeenkomsten, ontmantelen, legde de krant uit.

Op basis van gegevens van het Openbaar Ministerie meldt de publicatie echter dat in de eerste vier maanden van de regering-Duque 38 sociale leiders zijn vermoord en het totale aantal voor het jaar 115 moorden heeft bereikt. Ondertussen werden er 108 geregistreerd in 2019 en van januari 2020 tot op heden zijn er 36, op een totaal van 349 vermoorde verdedigers sinds de historische ondertekening op 24 november 2016.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten