vrijdag 10 juli 2020

Oud-hoofdaanklager van Colombia: ‘Ex-president Uribe is een oorlogsmisdadiger’

Uribe was betrokken was bij de slachtingen in El Aro en La Granja


De voormalige hoofdaanklager van Colombia zei woensdag 8 juli 2020, dat hij het bewijs heeft, om de voormalige president Alvaro Uribe te kunnen veroordelen voor twee moordpartijen. 

In een interview met Semana zei voormalig procureur-generaal Eduardo Montealegre woensdag, dat hij en zijn voormalige plaatsvervanger, Jorge Perdomo, kunnen bewijzen dat Uribe betrokken was bij de slachtingen in El Aro (22 oktober 1997) en La Granja (juni 1996) toen de extreemrechtse politieke beschermheer van president Ivan Duque gouverneur was van de provincie Antioquia, aan het eind van de jaren negentig.



Uribe probeerde Montealegre en Perdomo erin te luizen tijdens een proces wegens fraude en omkoping vorig jaar, bewerend dat ze tegen hem samenzweerden, maar faalde.

De voormalige hoofdaanklager, die de opdracht had gekregen om de bloedbaden te onderzoeken toen hij tussen 2012 en 2016 in functie was, zette de onderzoeken voort en vertelde Semana, dat hij naar de rechter zal stappen zodra het Hooggerechtshof, dat is gesloten vanwege de coronaviruspandemie, opnieuw wordt geopend.

Ondanks het feit dat Uribe al sinds 1980 betrokken is bij de georganiseerde misdaad, toen zijn vrienden van de misdaadfamilie Ochoa het Medellin-kartel oprichtten, heeft de extreemrechtse politicus gerechtigheid ontweken, maar zijn tijd is op, vertelde Perdomo aan Semana.

'Uribe's tijd is gekomen om recht te doen. Tijdens zijn lange politieke carrière is hij weggekomen met alle misdaden die hij heeft begaan. Hij bleef straffeloos, hij wist de gerechtigheid te ontwijken, maar zijn tijd is gekomen. Uribe is een oorlogsmisdadiger. ' 

Voormalig hoofdaanklager Eduardo Montealegre

Uribe noemde Montealegre een leugenaar op Twitter en zei dat zijn vermeende betrokkenheid 'totaal weerlegd' was, in tegenspraak met het gerechtelijk bevel om de voormalige president te onderzoeken.



De politieke beschermheer van Duque staat de afgelopen jaren onder toenemende juridische druk. Sinds 2018 beval het Hooggerechtshof het onderzoek naae Uribe wegens vermeende manipulatie van getuigen die hadden verklaard dat hij een doodseskader had opgericht, illegaal verkregen inlichtingenrapporten van het nationale leger over critici had ontvangen en verkiezingsfraude had bevolen om de verkiezing van de president veilig te stellen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Semana/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten