vrijdag 10 juli 2020

Ex-gouverneur van Chihuahua, Mexico, in Miami (VS) gearresteerd

(Bron foto: Twitter)
Cesar Duarte beschuldigd van verduistering van openbare middelen


De politie in Miami, Florida (VS), heeft woensdag 8 juli 2020 de voormalige gouverneur van de Mexicaanse staat Chihuahua, Cesar Duarte, die wordt gezocht wegens beschuldigingen van corruptie in zijn thuisland, gearresteerd, aldus Amerikaanse en Mexicaanse functionarissen. 

Duarte, die van 2010 tot 2016 de noordelijke grensstaat bestuurde, wordt door de Mexicaanse autoriteiten beschuldigd van verduistering van openbare middelen. Het kantoor van de Mexicaanse procureur-generaal zei, dat Duarte terug moest naar Mexico.


De verklaring kwam kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump een ontmoeting had met zijn Mexicaanse tegenhanger, Andres Manuel Lopez Obrador, in het Witte Huis.

Duarte, die Chihuahua bestuurde voor de al lang regerende Partido Revolucionario Institucional (PRI), heeft eerder wangedrag ontkend.

Lopez Obrador zei in januari, dat de Verenigde Staten hadden ingestemd met de uitlevering van Duarte.

Manny Puri, assistent-chef van de US Marshals Service in Zuid-Florida, zei dat Duarte zonder enige incidenten in hechtenis is genomen.



'Duarte werd gearresteerd op een Amerikaans bevel namens Mexico wegens verduistering en fraude', voegde Puri eraan toe.

Amerikaanse rechtbankdocumenten zeiden, dat de beschuldigingen tegen Duarte onregelmatigheden in de staatssubsidieprogramma's van Chihuahua omvatten en een overdracht van 96.685.253 Mexicaanse peso's (meer dan $ 6,5 miljoen in 2014) aan twee bedrijven waar Duarte op een moment voorzitter was.

Lopez Obrador trad in december 2018 aan en beloofde corruptie uit te bannen dat vorige regeringen had geteisterd.

(Suriname Mirror/El Paso Times/Reuters/InSightCrime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten