vrijdag 10 juli 2020

'Nieuwe regering zal voor steun naar het Internationaal Monetair Fonds moeten'

Jim Bousaid: 'Zo kunnen we toegang tot internationale markt en donoren verbeteren'


Econoom en oud-bankier Jim Bousaid zei in gesprek met radio ABC Nieuws, dat Suriname er niet onderuit zal komen om voor steun naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan, aldus De West donderdagavond 9 juli 2020. 'Zo kunnen we de toegang tot internationale markt en donoren verbeteren', aldus Bousaid. 

Ook zal de huidige regering een geloofwaardig hervormingsplan op moeten stellen. 'De deviezeninkomsten van het land nemen af en daardoor ook de aflossingscapaciteit. Door het wanbeleid is Suriname erg verarmd', zei Bousaid. Dat Suriname gedowngrade zou worden door ratingbureaus, was volgens Bousaid verwachtbaar. 'Het is een bevestiging van het wanbeleid dat gevoerd is de afgelopen jaren. Ik ben blij dat het nu gebeurt, dit is eindrapportcijfer van de vertrekkende regering.'

Bousaid gaf aan, dat naast de grote financiële uitdaging waar het land voor staat, het ook te maken krijgt met de effecten van Covid-19 die negatief werken op de overheidsfinanciën, de deviezeninkomsten en daardoor ook de mate waarin we onze schulden kunnen aflossen.

Volgens Bousaid hebben een aantal buitenlandse deskundigen een uitgewerkt advies gegeven aan de komende president. Maar, zelf denkt hij dat de nieuwe regering bij het IMF moet aankloppen. Daarnaast is hij van mening, dat de twee obligatieleningen geherprofileerd moeten worden en niet herschikt, want dat leidt tot default.

'Het taalgebruik dat ik de laatste weken hoor, is verkeerd. We moeten gaan naar herprofilering van de leningen. Het is goed als het advies dat gegeven is, wordt opgevolgd door de nieuwe regering.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten