dinsdag 14 juli 2020

MS13 in Honduras wordt creatief met videobewaking

(Bron foto's: Policia Nacional)
Negen camera's op daken van winkels en elektriciteits- masten in San Pedro Sula


Een MS13-cel (Mara Salvatrucha) heeft verschillende Hondurese buurten aan de rand van San Pedro Sula voorzien van een netwerk aan bewakingscamera's - een inventief gebruik van technologie om een eeuwenoude bendefunctie uit te voeren. 

Het bewakingssysteem, bestaande uit negen camera's op daken van winkels en elektrische palen, werd ontdekt in de noordelijke sector van de stad, zei de politie in een persbericht.

De camera's waren aangesloten op een router, waardoor bendeleden de videostreams op hun tablets, telefoons en computers konden bekijken.

De camera's waren strategisch geplaatst om 'in- en uitgangen' te bewaken, vertelde Jair Meza, woordvoerder van de Nationale Politie, aan InSight Crime.

Delen van San Pedro Sula, de op een na dichtstbevolkte stad van Honduras, worden al lang gecontroleerd door de straatbendes Barrio 18 en MS13, die lokale drugs- en afpersingsrackets runnen.

De Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS, is de gemeenschappelijke naam van een groep jeugdbendes in Noord- en Midden-Amerika.

Zij opereert met name in El Salvador, Honduras en Guatemala en in mindere mate in Nicaragua en Mexico. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in Noord-Amerika, met naar schatting 60.000 leden in de VS.


(Suriname Mirror/InSight Crime/WikiPedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten