dinsdag 14 juli 2020

Ideoloog van Colombiaanse president Duque hangt 19 jaar celstraf boven hoofd

(Bron: Colombia Reports)
Oud-gouverneur van Antioquia Luis Alfredo Ramos verdacht van terrorisme en narco-banden


Het Colombiaanse Hooggerechtshof overweegt een van de beste ideologen van president Ivan Duque te veroordelen tot 19 jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende banden met enkele van de beruchtste oorlogsmisdadigers en narco's van het land, meldde Noticias Uno zondag 12 juli 2020.

Het Hooggerechtshof overwoog aanvankelijk een gevangenisstraf van negen jaar voor de voormalige gouverneur van Antioquia en de voormalige senator Luis Alfredo Ramos, maar verhoogde dit volgens het nieuwsprogramma tot 19 jaar.


Volgens het concept vonnis onderhield de campagneleider van 2018 van Duque intieme contacten met enkele van de meest bloeddorstige oorlogsheren en drugsbaronnen van Colombia tussen 1998 en 2011, die 'enkele van de ergste misdaden vergemakkelijkten' in de regio.

Het vonnis zou door de meerderheid van de rechtbank moeten worden goedgekeurd om de 72-jarige Ramos voor de rest van zijn leven effectief achter de tralies te krijgen.

'Zijn heimelijke verstandhouding met illegale organisaties, naast het delegitimeren van de staat in de ogen van de gemeenschap, het wekken van wantrouwen bij de kiezers en het creëren van een slecht imago voor de hoogste ambtenaren, heeft enkele van de ernstigste misdaden in die regio bevorderd.'

Ariel Torres Ramos, de strafrechter van het Hooggerechtshof, zou tot dusver de grootste klap zijn voor Duque's partij Centro Democrático, die al werd gedecimeerd door strafrechtelijk onderzoek naar de banden van de partij met drugshandelaren en paramilitaire groepen.

Duque's belangrijkste politieke beschermheer, voormalig president Alvaro Uribe, is ook voor de rechtbank gedaagd en beschuldigd van misdaden die de regeringspartij vrijwel zouden kunnen onthoofden.

Vermeende terrorisme-medewerkers 
De Castaño-clan

Geallieerde politieke clans
De familie Suarez
De familie Uribe

Vermeende narco sponsor
'El Tuso' Miguel Arroyave

De zoon van de Partido Conservador Colombiano probeerde de lokale verkiezingen in Antioquia-hoofdstad Medellin vorig jaar te winnen, maar verloor van de progressieve Daniel Quintero in wat vroeger de thuisbasis was van de familie Ramos.

Ramos wordt sinds 2011 onderzocht wegens zijn naar verluidt uitgebreide criminele en terroristische netwerk, toen hij naar verluidt probeerde de procedure te vertragen door magistraten van het Hooggerechtshof om te kopen. Dit begon uit elkaar te vallen in 2017 toen de Amerikaanse Drug Enforcement Agency het zogenaamde Toga-kartel ontdekte en een sleutelfiguur werd vermoord net buiten de Antioquia-hoofdstad Medellin in 2018.

De vermoorde kroongetuige Enrique Areiza in 2018 was het slachtoffer van een 'vals-getuigen'-kartel. Volgens Areiza ontving Ramos persoonlijk COP 800 miljoen ($ 220.000), voor zijn campagne in 2005 om gouverneur te worden, van Vicente Castaño, de hoogste drugsbaron van de inmiddels ter ziele gegane paramilitaire organisatie AUC, Autodefensas Unidas de Colombia. De voormalige gouverneur was in 2013 al gearresteerd, maar werd in 2016 vrijgelaten nadat de procesvertragingen te lang hadden geduurd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten