dinsdag 14 juli 2020

Aantal verdwijningen in Mexico gestegen tot zeker 73.000

(Bron foto: Rebecca Blackwell-AP)
2019, onder president  López Obrador, op één na slechtste jaar ooit: 7.350 mensen vermist


De Mexicaanse regering verhoogde maandag 13 juli 2020 het officiële aantal mensen dat is verdwenen tijdens de 14-jarige epidemie van crimineel geweld tot meer dan 73.000, waaronder honderden Amerikaanse burgers die zijn verdwenen en nooit zijn gevonden. 

Het totaal, nu 73.201, is het resultaat van een ambitieuze zoektocht naar zaken die zijn ingediend bij openbare aanklagers en andere autoriteiten die nooit de nationale totalen hebben gehaald. De nieuw toegevoegde gevallen beslaan meerdere jaren, maar het probleem blijft kritiek.

Vorig jaar was, onder president Andrés Manuel López Obrador, het op één na slechtste ooit: 7.350 mensen werden vermist en keerden niet terug.

De aankondiging onderstreept de omvang van een mensenrechtencrisis met echo's in het tijdperk van de Koude Oorlog, toen tienduizenden vermoedelijke tegenstanders van de regering met geweld werden verdwenen door door de VS gesteunde rechtse regeringen in Argentinië, Chili, Guatemala en andere landen.

In Mexico worden de verdwijningen toegeschreven aan een grotere verscheidenheid aan boosdoeners: bendes van georganiseerde misdaad, politie, leger of een combinatie van alle drie. De slachtoffers worden vermist in een periode van extreem geweld waarbij sinds 2006, toen de regering een offensief tegen drugskartels lanceerde, meer dan 288.000 doden vielen.

López Obrador heeft nieuwe nadruk gelegd op de zoektocht naar de verdwenenen sinds zijn aantreden in december 2018. Op dat moment was het officiële aantal verdwenen personen 40.000. Hij benoemde Karla Quintana, een op Harvard opgeleide mensenrechtenadvocate, om de Comisión Nacional de Búsqueda te leiden; ze heeft een staf ingehuurd om overheidsfunctionarissen om informatie te vragen en door meerdere archieven te kammen om een ​​database van de verdwenenen te creëren.



In januari verhoogde de commissie het officiële aantal vermisten tot meer dan 61.000. De 7.350 mensen die in 2019 vermist werden, maakten het het op één na slechtste jaar na 2017, toen 7.910 vermist werden. Ambtenaren zeiden maandag dat ze werden aangemoedigd om een ​​daling in de eerste zes maanden van 2020 tot 2.394 verdwijningen. Ze wisten niet waarom de achteruitgang plaatsvond. Het nieuwe totaal omvat gevallen die teruggaan tot de 'vuile oorlog' van Mexico tegen linksen in de jaren zeventig. Maar, de overgrote meerderheid van de gevallen dateert van de afgelopen 14 jaar.

Er wordt nog steeds aangenomen, dat het aantal een ondermaat is; sommige families blijven te bang om verdwijningen te melden. Het totaal omvat 324 Amerikaanse burgers die in Mexico zijn verdwenen en niet zijn gevonden. De database biedt geen openbare toegang tot de identiteit van de vermisten. Er zijn in de loop der jaren talloze gevallen geweest van Amerikanen die reisden om familieleden in Mexico te zien en verdwenen, blijkbaar het slachtoffer van vals spel.

(Suriname Mirror/The Washington Post/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten