vrijdag 19 juni 2020

Regering Curaçao wil één tarief voor omzetbelasting invoeren van 7 procent

Op dashboard programma overbrugging en hervorming 


De regering wil één tarief voor omzetbelasting invoeren van 7 procent. De ‘grondslag wordt enigszins verbreed’. Eerder was er sprake van een tariefsverhoging naar 9 procent. De invoering van ‘één tarief van 7 procent voor de omzetbelasting’ is als overbruggingsactie opgenomen in het ‘Overbruggings- en Hervormingsprogramma Curaçao’ dat afgelopen zaterdag voor advies is ingediend bij het College financieel toezicht (Cft). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 19 juni 2020.

Het pakket maatregelen zal worden beoordeeld en meegenomen in de besluitvorming over de derde tranche liquiditeitssteun in de Rijksministerraad van 3 juli.

De invoering van het ob-tarief is ‘in voorbereiding’ en valt onder de verantwoordelijkheid van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën. Het is een van de zes overbrugginsacties die op korte termijn moeten bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën. De normering van de topsalarissen in de (semi-)publieke sector is op het dashboard bij het programma afgevinkt als ‘uitgevoerd’.

De verlaging van de arbeidsvoorwaarden in de (semi-)publieke sector (12,5 procent) en van ministers en Statenleden (25 procent) zijn nog ‘in uitvoering’ onder leiding van minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD).

De regering kiest voor een multidisciplinaire aanpak en een combinatie van acties ter overbrugging en van hervorming, omdat Curaçao ‘nog steeds in een crisissituatie verkeert waarvan de duur en intensiteit nog uiterst onzeker is’. Op korte termijn (0-6 maanden) ligt de nadruk op ‘het beschermen van de bevolking, van werkgelegenheid en de (toekomstige) verdiencapaciteit’.

De structurele hervormingen en plannen die op middellange termijn (3-24 maanden) gerealiseerd moeten worden, zijn gericht op het ‘heropstarten van economische activiteit en het doorvoeren van herstelacties’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten