vrijdag 19 juni 2020

Cerrejón-kolenmijn in Colombia opgeschrikt door beschuldiging schenden mensenrechten

Wayuu inheemsen wenden zich tot Mensenrechten- raad 

Cerrejón-kolenmijn vervuilt drinkwater van inheemsen en verontreinigt de lucht


De Australische krant Sydney Morning Herald bericht donderdag 18 juni 20200 dat drie wereldwijde mijnbouwbedrijven, waaronder de BHP in Australië, verwikkeld zijn geraakt in een vermeende mensenrechtencrisis in Colombia,.

Inheemse gemeenschappen claimen, dat de Cerrejón-kolenmijn hen berooft van water en ziekten verergert te midden van de noodsituatie van het coronavirus.


Cerrejón, in gelijke mate eigendom van mijnbouwmultinationals BHP, Anglo American en Glencore, is een van de grootste dagbouwkolenmijnen ter wereld en beslaat 69.000 hectare te midden van het inheemse voorouderlijke land van de Wayuus.



De inheemse bevolking van Wayuu in Colombia verzoekt de VN-Mensenrechtenraad om in te grijpen in wat volgens hen een gezondheidsnoodsituatie is die wordt verergerd door de besmetting van het gebied in de Cerrejón-mijn.


Vertegenwoordigd door advocaat Monica Feria-Tinta, beweren de gemeenschappen dat de mijnbouwactiviteiten 24 miljoen liter water per dag gebruiken en dat ze vervuild drinkwater hebben op een moment dat de lokale bevolking moeite heeft met toegang tot schoon, gebotteld water als gevolg van beperkingen vanwege een lockdown.


Ze zei dat de belangrijkste bron van drinkwater in het gebied, de Rancheria-rivier, besmet is en niet langer in staat is om de lokale bevolking te onderhouden, terwijl de Bruno-stroom dreigt te worden afgeleid door een mijnbouwuitbreiding.

Luchtverontreiniging door Cerrejón verergert ook luchtwegaandoeningen bij de zeer kwetsbare bevolking en verhoogt het gezondheidsrisico van Covid-19, volgens het verzoek aan de speciale VN-rapporteurs in Genève.

(Suriname Mirror/SteelGuru/Sydney Morning Herald/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten