vrijdag 19 juni 2020

Rechter die narco-zaken behandelde Colima, Colombia, vermoord

Uriel Villegas Ortiz en zijn vrouw doodgeschoten voor de ogen van hun jonge kinderen


Een federale rechter en zijn vrouw zijn dinsdagochtend 17 juni 2020 vermoord in hun huis in Colima, aldus de federale autoriteiten. Uriel Villegas Ortiz, die de drugshandel en andere georganiseerde misdaadzaken behandelde, en Verónica Barajas werden doodgeschoten voor de ogen van hun twee dochters van 3 en 7 jaar en een huishoudster. De schutters vluchtten van de plaats delict en zijnn nog spoorloos. 

Bij aankomst in het gehuurde huis van de rechter veinsden de moordenaars belangstelling voor een pick-up die hij hem verkoopt voordat ze het vuur openden, meldde de krant Reforma.



Voordat Villegas in februari naar Colima verhuisde, was hij voorzitter van de zaken waarin de zonen van twee van de beruchtste drugsbaronnen van Mexico betrokken waren. In 2018 onderzocht hij een zaak tegen Rubén Oseguera González, zoon van Cártel de Jalisco Nueva Generación, CJNG, leider Nemesio 'El Mencho' Oseguera. 'El Menchito', zoals Oseguera González bekend staat, werd niet veroordeeld voor misdaden in Mexico, maar werd in februari uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt beschuldigd van drugshandel.

In een afzonderlijk geval wees Villegas een door Ismael Zambada Imperial - zoon van Sinaloa-kartelleider Ismael "El Mayo" Zambada - ingediend verzoek om een ​​definitief opschortingsbevel tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten af.

De gedode rechter hoorde ook zaken met betrekking tot brandstofdiefstal en witwassen.


Opperrechter van het Hooggerechtshof, Arturo Zaldívar, riep de autoriteiten op om een ​​grondig onderzoek in te stellen naar de dood van Villegas en zijn vrouw en drong er bij hen op aan 'de veiligheid van federale rechters en hun families te waarborgen'. 'Het is de plicht van de staat om de veiligheid van alle burgers te garanderen, maar vooral van degenen die dapper ... hun leven riskeren om de rechten van iedereen te beschermen', zei hij tijdens een virtuele hoorzitting.

Tijdens zijn reguliere persconferentie op woensdagochtend 17 juni veroordeelde president López Obrador de aanval en beloofde hij dat de moorden niet ongestraft zullen blijven. 'Wij [de regering] hebben de missie en het mandaat om vrede en rust in het land te garanderen, en we zullen niet toegeven aan enige dreiging of [daad van] intimidatie. Niets weerhoudt ons ervan het land van corruptie schoon te maken en gerechtigheid en vrede te garanderen', zei hij.


'[Het moordonderzoek] vordert [en] ik kan zeggen dat er geen straffeloosheid zal zijn. ... We gaan door met het bestrijden van misdaad', zei López Obrador, eraan toevoegend, dat het Openbaar Ministerie en de uitvoerende en gerechtelijke bevoegdheden daarbij samenwerken. 'De relaties tussen de [uitvoerende en gerechtelijke] bevoegdheden en het Openbaar Ministerie zijn goed. We sluiten de gelederen zodat dit soort misdaden niet worden herhaald.'

De moord op de rechter en zijn vrouw vond plaats twee weken nadat het lichaam van Colima-wetgever Francis Anel Bueno Sánchez in een verborgen graf was gevonden.

Colima, een kleine staat aan de Pacifische kust, had vorig jaar het hoogste moordcijfer per hoofd van de bevolking in Mexico. In de afgelopen jaren hebben rivaliserende drugsbendes een bloedige strijd gevoerd om de staat onder controle te krijgen, de thuisbasis van de grootste haven van Mexico in Manzanillo, waardoor grote hoeveelheden drugs, waaronder zendingen van fentanyl uit Azië, het land binnenkomen.

(Suriname Mirror/El Financiero/Mexico News Daily/Reforma/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten