vrijdag 19 juni 2020

Nationaal Waarnemersinstituut Suriname blikt tevreden terug op verloop verkiezingen

SNWIS pleit wel voor oprichting onafhankelijk verkiezings- instituut


Ondanks ruis en berichten van onregelmatigheden tijdens de verkiezingen concludeert de Stichting Nationaal Waarnemersinstituut Suriname (SNWIS) dat de stembusgang 'in een ontspannen en harmonieuze sfeer zonder bijzondere geweldsincidenten is verlopen'

Voorzitter Stephen Smit spreekt van 'een goede participatie van waarnemers, maar ook burgers'. Een aanbeveling met prioriteit is de verkiezingen voortaan te laten organiseren door een onafhankelijk instituut, om situaties te voorkomen, zoals die zich nu hebben voorgedaan.
 
De stichting had ongeveer negentig waarnemers in negen van de tien districten. Zij hebben zich ondanks situaties, die mede zijn beïnvloed door Covid-19, zoals het langer openstellen van de stembureaus, goed van hun taak gekweten, zegt hij vandaag, vrijdag 19 juni 2020, in de Ware Tijd.

Hij is ook goed te spreken over de burgerparticipatie. Er was sprake van hoge burgerlijke waakzaamheid en actieve participatie door politieke partijen, ondersteund door internet en sociale media.

Burgers hebben zich na een oproep vrijwillig aangemeld bij de SNWIS om te ondersteunen bij het verzamelen van foto's van de processen-verbaal van de uitslag der stemming. 'Door meldingen van burgers aan het contactcentrum van SNWIS is over 588 stembureaus informatie ontvangen.' Er zijn 155 'incidenten' gemeld. Het ging onder meer om de al bekende zaken zoals verkeerde stembiljetten en lange rijen. 'Door de alertheid van kritische burgers en de verschillende waarnemingsinstituten is er weinig tot bijna geen ruimte geboden aan mensen om te frauderen', zegt Smit.

Dat burgers heel actief hebben meegedaan aan het verzamelen van informatie komt door het wantrouwen dat bestond voorafgaand aan de verkiezingen en op de dag zelf, zegt Smit. 'Je zou bijna willen zeggen, dat het gedrag van de overheid heeft bijgedragen aan het vergroten van het wantrouwen. Er was zoveel wantrouwen tijdens deze verkiezingen, dat men alles rapporteerde, maar gelukkig zijn de gerapporteerde incidenten geen grove schendingen geweest die invloed hebben gehad op de uitslag van de verkiezingen.'

Hij stelt  dat de maatregelen rondom Covid-19 zeker invloed hebben gehad op de dag van verkiezingen. Niet alle stembureaus hebben de maatregelen nageleefd. 'De Covid-19-situatie zorgde er in elk geval voor, dat sommige processen vertraagd zijn afgehandeld en ook was er verwarring bij stembureaus toen werd aangegeven dat zij langer open moesten zijn', zegt Smit.
 
Hij is positief, dat de samenleving het waarnemingsinstituut met open armen heeft ontvangen, ondanks dat het zich niet op tijd heeft kunnen accrediteren bij het Onafhankelijk Kiesbureau. Over het algemeen heeft het waarnemingsinstituut goede medewerking ondervonden van verkiezingsautoriteiten.


Hij verwacht dat SNWIS ook bij de verkiezingen in 2025 actief zal zijn, al dan niet met een uitgebreidere taakstelling. 'Er is in elk geval evaluatie geweest met andere instituten zoals het Anti-Fraude Platform hoe wij verder invulling kunnen geven aan samenwerking.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten