zaterdag 16 mei 2020

President Bouterse neemt petitie in ontvangst inzake vonnis opschorten 'Valutawet'

(Bron foto: NII)
Indieners petitie eisen opheffing opschorting 'Valutawet'

'Rechterlijke macht heeft bewezen enge politieke belangen te verkiezen boven bescherming van de burgers'


Bij de opening van de Desiré Delano Bouterse Highway gisteren heeft president Bouterse een petitie in ontvangst genomen waarin wordt geëist dat de regering onmiddellijk hoger beroep aantekent tegen het vonnis van de rechter inzake opschorting van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. De petitie is ingediend op initiatief van jongeren die gebukt zouden gaan onder de huidige situatie rondom de koersontwikkelingen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 16 mei 2020.

'Wij, allen burgers van Suriname, die gebukt gaan onder de gevolgen van abnormale koersopdrijving eisen van de regering van Suriname, alle acties die nodig zijn om de opschorting van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren door de rechter, teniet te doen.'

Verder wordt gevraagd, dat de regering onmiddellijk overgaat tot uitvoering van het bepaalde in de Valutawet, waarbij de Centrale Bank van Suriname een wisselkoers publiceert, hetgeen wordt gehanteerd bij alle transacties van handel en dienstverlening.

Ook wordt geëist, dat stringent wordt opgetreden tegen iedereen die zich schuldig maakt aan het illegaal kopen en verkopen van deviezen. De indieners eisen verder, dat de regering de financiële steun aan de rechterlijke macht stopzet, die bewezen heeft enge politieke belangen te verkiezen boven de bescherming van de burgers van Suriname.

'De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (Valutawet) is door de Nationale Assemblee aangenomen en afgekondigd door de Regering van Suriname, onder andere met het doel om de burgers van Suriname te beschermen tegen de door speculatie stijgende wisselkoersen van vreemde valuta', aldus een passage uit de petitie.

'De groep is tot de actie overgegaan, omdat na aanname van de vpValutawet, de wisselkoers binnen vier dagen drastisch omlaag gegaan is op de zwarte markt van Srd 15 naar Srd 8,50 voor de Amerikaanse dollar. Direct na opschorting door de rechter, in opdracht van de NPS en de VHP heeft de wisselkoers een ongecontroleerde vlucht genomen vanwege speculatie en bewuste koersopdrijving en nu reeds Srd 18 voor de Amerikaanse dollar is.'

Als gevolg van de ontstane situatie hebben burgers zwaar te lijden onder handelaren en dienstverleners die een hoge wisselkoers hanteren bij het prijzen van producten en diensten. Ook is gebleken, dat bij aflossingen van onder andere huizen en auto’s door de bedrijven hoge koersen worden gehanteerd die onbetaalbaar zijn voor de burgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten