zaterdag 16 mei 2020

Bestuurscollege Bonaire verheugd over Natuur- en milieubeleidsplan 2020-2030

Zorg dat OLB ten aanzien van financiën, menskracht en deskundigheid wordt overvraagd


Het Bestuurscollege heeft met instemming kennisgenomen van het Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 dat op 24 april door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gepubliceerd, de zo bericht het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) vrijdag 15 mei 2020. 

Het Bestuurscollege kan zich goed vinden in het document, dat de titel draagt 'Plan voor land en water'. Het unieke karakter van de flora en fauna van Bonaire en de betekenis daarvan voor de welvaart en het welzijn van de Bonairiaanse bevolking worden terecht benadrukt in het plan.

De ambities van het kabinet en de betrokken ministeries om de natuur van Bonaire (nog) beter te beschermen en waar nodig te herstellen sluiten naadloos aan op het eilandelijke natuurplan dat het Bestuurscollege onlangs ter vaststelling aan de Eilandsraad heeft voorgelegd. Ook de door de ministeries voorgestelde maatregelen zijn volledig in lijn met de doelstellingen van het Natuurplan Bonaire.

Het Bestuurscollege plaatst wel een kanttekening bij de rol die het kabinet het openbaar lichaam Bonaire bij de uitvoering toedicht. Het hoge ambitieniveau dat uit het plan spreekt wordt van harte toegejuicht, maar tegelijkertijd bestaat bij het Bestuurscollege de zorg dat het OLB ten aanzien van financiën, menskracht en deskundigheid wordt overvraagd. Het Bestuurscollege zal deze zorg in zijn officiële reactie op het plan overbrengen aan de regering.

Het Bestuurscollege zal de regering tevens verzoeken - zodra de situatie met betrekking tot de coronapandemie dat toelaat - een 'kwartiermaker' beschikbaar te stellen die helpt te concretiseren wat qua financiën, menskracht en deskundigheid van het OLB wordt verwacht. Het eilandelijke natuurplan kan daarvoor als aanzet dienen, reden waarom het Bestuurscollege hoopt dat de Eilandsraad binnen afzienbare termijn kan overgaan tot vaststelling ervan zodat met de betrokken ministeries in overleg kan worden getreden over de uitvoering.

Op dit moment zijn aandacht en energie gericht op de volksgezondheid en het verlichten van de maatschappelijke en economische impact van de coronacrisis, maar het lijkt het Bestuurscollege goed later dit jaar een rondetafelconferentie te organiseren voor de lokale natuur- en milieuorganisaties en andere belanghebbenden waarin ook de opstellers van het Natuur- en Milieubeleidsplan participeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten