donderdag 14 mei 2020

Luchtmacht van Colombia doodt 20 ELN-rebellen

Onder gedode rebellen de leider, die bekend staat als Mocho Tierra


Een van de meest gewilde leiders van rebellengroepering ELN (Ejército de Liberación Nacional) is een van de meer dan 20 guerrillastrijders die zijn omgekomen toen de Colombiaanse luchtmacht een kamp in het noorden van het land bombardeerde, zei  minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo donderdag 14 mei 2020. 

Regionale ambtenaar Carlos Feliz schatte het aantal vermoorde guerrilla's op 22, maar Holmes Trujillo noemde alleen de dood van de leider, die bekend staat als Mocho Tierra en drie andere 'terroristen'.


De aanval vond plaats in een landelijk gebied in Montecristo in het noorden van het land. Het was gericht op Mocho Tierra, die aan het hoofd stond van drie ELN-fronten, zei Holmes Trujillo.

Volgens de zender Caracol zou Mocho Tierra aanslagen op politie en soldaten hebben gepland. Hij zou ook routes hebben uitgezet voor het vervoer van cocaïne, die de ELN verhandelt.




De militaire operatie was een gezamenlijke operatie van het leger en de politie, zei Holmes Trujillo. Veiligheidstroepen namen wapens en communicatieapparatuur in beslag, voegde hij eraan toe.



De ELN heeft naar schatting meer dan 2,000 guerrilla's. De regering heeft in 2016 een vredesovereenkomst gesloten met de veel grotere guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Maar, de conservatieve president Ivan Duque heeft geweigerd eerdere onderhandelingen met het ELN voort te zetten, tenzij het eenzijdig een einde maakt aan alle gewelddadige activiteiten.

De ELN kondigde een unilateraal staakt-het-vuren af ​​voor april vanwege de Covid-19-pandemie, maar verlengde deze niet. Het heeft gevochten met het leger en met FARC-dissidenten in de zuidwestelijke regio Cauca. De groep voerde gewoonlijk kleinschalige aanvallen uit, veel van hen tegen de oliepijpleidingen van Colombia, maar eiste de verantwoordelijkheid op voor het bombardement op een politieacademie in Bogota, waarbij in januari 2019 22 studenten omkwamen. Die aanval deed de hoop dat de onderhandelingen in de nabije toekomst.

(Suriname Mirror/Semana/Blu Radio/Twitter/El Espectador/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten