donderdag 14 mei 2020

Leerlingen lagere klassen basisschool stromen door naar volgende klas

Minister Ferrier: 'Het is nu de moeite waard om de schoolperiode te bekijken'....


Leerlingen van lagere klassen van de basisschool stromen door naar de volgende klas in het nieuwe schooljaar. 'We moeten het niet zien als een grote uitdaging, want er zijn momenten geweest dat leerlingen - na het plat leggen van het onderwijs door de coronaviruscrisis - zich gauw hebben aangepast. Dus het is wel mogelijk', zei minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C) gisteren tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 14 mei 2020. 

Volgens het normale schoolschema zouden leerlingen en studenten stof over het derde kwartaal moeten krijgen. 'Dat zal nu over het eerste jaar waarin zij zullen doorstromen worden verdeeld.' Details moeten nog worden uitgewerkt.

President Desi Bouterse zei zaterdagavond, dat OW&C een plan uitwerkt om tenminste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer op te starten. Volgens Ferrier gaat het landelijk om ongeveer 10.990 GLO-leerlingen (Gewoon lager Onderwijs) en 11.289 van het VOJ (Voortgezet Onderwijs voor Junioren). De minister zei dat er veel uitdagingen zijn om alles vlot te laten verlopen.

'Na een inventarisatie is gebleken, dat niet alle leerlingen beschikken over lesmateriaal van het tweede kwartaal. Zij hebben dus een achterstand en we zijn aan het bekijken hoe wij deze zullen inlopen.' Doordat leerkrachten en leerlingen van het binnenland vooral verspreid zijn of in de stad zitten, kan het ministerie zich nog geen goed beeld vormen hoe groot de groep is.

Een andere uitdaging is de hygiënische situatie op de scholen die volgens bezorgde ouders vaak te wensen overlaat. 'Ook dit moet worden bekeken en als we naar de Covid-19-maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid kijken, voldoet de hygiëne inderdaad niet.' In de nieuwe situatie moet het volgens de bewindsvrouwe niet zo zijn, dat interieurverzorgsters bijvoorbeeld alleen aan het einde van de schooldag de toiletten schoonmaken.

Ook het feit, dat het openbaar vervoer nog niet op gang is gekomen, kan een probleem worden voor scholieren. 'We moeten bekijken hoe dit op te lossen, want de bussen rijden nog niet en boten varen niet om de scholieren te vervoeren.'

Er zijn volgens Ferrier al discussies geweest met de onderwijsbonden om de lockdown voor de schoolgaanden door te trekken naar augustus, maar er is nog geen concrete afspraak. Ze ziet de situatie ook als een ideaal moment om de schoolperiode in Suriname te evalueren en mogelijk aan te passen. De minister heeft hierover met verschillende internationale organisaties gesproken en ziet zeker voordelen om de scholen het nieuwe schooljaar half augustus te laten starten.

'Ik krijg vaak klachten binnen van leerlingen die een jaar verliezen, omdat onze schoolperiode verschilt met die van andere landen en de kinderen daardoor de kans mislopen om zich tijdig te registreren.' Het is volgens Ferrier daarom zeker de moeite waard om de schoolperiode te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten