zondag 24 mei 2020

Econoom Guillermo Samson: ‘De nullen komen terug’

(Bron foto: De West)
'De president is omringd door mensen die geen kaas hebben gegeten van economie'


Naar aanleiding van de op hol geslagen koers voor de Amerikaanse dollar en de euro, zegt econoom en tevens jurist Guillermo Samson zaterdag 23 mei 2020 in De West, dat ofschoon president Bouterse meerdere keren had beloofd dat hij de koers zou laten dalen, het hem niet is gelukt deze omlaag te brengen. 

Ook is Samson van mening, dat de tijd van de nullen terug zal komen voor de Surinaamse dollar, zoals dit het geval was in de periode, 1996-2000 onder president Jules Wijdenbosch. 'De koers voor de Amerikaanse dollar leunt nu bijna tegen de Srd 20 aan', merkt Samson op. Hij zegt, dat het geld van 10 naar 100 en van 100 naar 1.000 zal gaan. Met nog een dag naar de verkiezingen toe, is het volgens de econoom onmogelijk verandering in de situatie te brengen.

Samson merkt op, dat de ‘Valutawet' ook niet heeft geresulteerd in verandering. 'Dat hebben wij allemaal zelf kunnen merken.' Hij is van mening, dat de regering Bouterse-II haar uitgavenbeleid de afgelopen tien jaar niet heeft getemporiseerd. De econoom zegt, dat ondanks de heersende crisis, de ministers en Assembleeleden normaal op buitenlandse reizen gingen, op staatskosten. 'Terwijl de regering juist had moeten bezuinigen', aldus Samson.

Volgens hem zijn de verschillende platforms die in het leven zijn geroepen niets anders dan praatclubjes. Ook deelt hij mee, dat het vertrouwen in de regering volledig weg is. 'Ook het lenen heeft geen zoden aan de dijk gebracht', zegt Samson. Volgens hem heeft de regering, deze leningen vooral gebruikt voor consumptieve doeleinden.

Samson stelt, dat de overheid geen deviezen meer heeft en dat dit te wijten is aan niemand anders dan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De econoom is niet te spreken over het feit, dat het parlement geen toestemming aan de procureur-generaal heeft gegeven om de minister te vervolgen. Volgens Samson is de regering, alleen daar om hun pensioen veilig te stellen.

'De president is omringd door mensen die geen kaas hebben gegeten van economie. Laten ze bij mij in de schoolbanken komen zitten om economie te leren. Zoals elke econoom en niet econoom weet, wordt de koers door middel van vraag en aanbod bepaalt en niet door een wet, die op één of ander dag gewoon in het leven wordt geroepen.'

Samson is van mening, dat de koers nooit meer hetzelfde niveau zal bereiken als tien jaar geleden. 'Om toch tot een nieuwe en stabiele koerssituatie te komen, is er een andere regering nodig, die Suriname kan redden en bovenal ook de gestolen gelden van het volk, kan terughalen', benadrukt Samson. Hij zegt verder, dat het niet gemakkelijk zal zijn om uit de gecreëerde economische crisis van de NDP te komen. 'Er zullen offers gebracht moeten worden', aldus Samson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten