vrijdag 28 februari 2020

Visserijsector nog verre van tevreden - 'De vissers voelen zich aan hun lot overgelaten'

'Na vele gesprekken met LVV en steeds beloofde ondersteuning blijft het alleen bij woorden'


Voor de visserijsector heeft het nieuwe jaar nog geen vooruitzichten op verbetering gebracht. Integendeel, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. De vissers voelen zich aan hun lot overgelaten. 

'Na zoveel gesprekken met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de herhaaldelijk beloofde ondersteuningen aan de sector, blijkt het alleen bij woorden te blijven.' 

De slogan van de Caribbean Fisherfolk Organization 'Climate change is here and it is real' houdt de spiegel voor aan de sector. 'Vandaag de dag is het meer dan duidelijk dat door klimaatveranderingen het werkgebied van de kustvissers drastisch is veranderd. Door de toenemende harde winden en de ruige zee zijn de werkomstandigheden steeds moeilijker geworden', zegt Lall.

De zeebodem is volgens hem ook voor een groot deel veranderd door verschuivingen van de banken voor de kust, waardoor ook de dieptes aan het veranderen zijn.

Aan de andere kant maken de stijgende prijzen voor voedingsmiddelen in de winkels, de hoge brandstofprijs met alle toegevoegde belastingen het voor deze productiesector nog ondraaglijker voor de vissers om uit de kosten van een vangst te komen. 'Ondanks een groot deel van onze visvangst wordt geëxporteerd voor Amerikaanse dollars, is er geen stijging van de verkoopprijs aangezien de wisselkoers nu aan de hoge kant ligt', legt Lall uit.

Bovenop al deze problemen, zijn de vergunningen van de vissers sinds 31 december vorig jaar vervallen en hebben ze nog steeds geen nieuwe  gehad voor 2020.

Het Visserscollectief heeft zich in het bijzonder in de laatste twee jaren hard ingezet om de problemen van de sector op te lossen. Echter stuit het steeds op halfslachtige oplossingen of beloften. In elk geval hopen de vissers dat ze snel kunnen beschikken over hun nieuwe vergunning, opdat de duizenden banen in de sector gehandhaafd kunnen blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten