vrijdag 28 februari 2020

Minister Hoefdraad verschijnt niet bij politie om gehoord te worden in zaak Van Trikt

Bewindsman zou met spoed zijn vertrokken naar 'het buitenland'


Starnieuws bericht vrijdagmiddag 28 februari 2020, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet is verschenen bij de politie om gehoord te worden in het kader van het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de strafzaak tegen ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname. 

De minister zou de oproep door de politie om gehoord te worden hebben  afgezegd. Hij moet met spoed naar het buitenland. Het is niet duidelijk of de rechter-commissaris in strafzaken Ingrid Lachitjaran, die de leiding heeft over het gvo, rekening zal houden met zijn vertrek of zal beslissen om hem zelf te horen. Een getuige is niet verplicht een verklaring af te leggen bij de politie, maar is volgens artikel 194 van het Wetboek van Strafvordering wel verplicht om voor de rc te verschijnen om gehoord te worden als hij daartoe is gedagvaard. Verschijnt Hoefdraad ook niet bij de rc, dan kan deze op basis van hetzelfde artikel 194 lid 2 hem andermaal dagvaarden of een bevel medebrenging uitvaardigden.

Starnieuws meldde al op 9 februari, dat Hoefdraad gehoord wordt in de strafzaak tegen Van Trikt. Het onderzoek is op 3 februari aangevangen. Van Trikt, die op 6 februari is aangehouden en in verzekering is gesteld, wordt onder andere verweten dat hij oneigenlijke contracten heeft getekend met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion en overfacturering van voertuigen. Zijn zakenpartner, de accountant Ashween Angnoe, managing partner van Orion Assurance & Advisory, is ook aangehouden en in verzekering gesteld.

Irvin Kanhai, advocaat van Van Trikt, zei eerder, dat zijn cliënt hem heeft aangegeven, dat hij in opdracht heeft gehandeld van de minister van Financiën. Van Trikt zou daar bewijzen van hebben. Hoefdraad heeft steeds ontkend iets af te weten van de malversaties die gepleegd zouden zijn door de ex-govenor. Een maand geleden heeft de minister zich nog fel uitgelaten over Van Trikt en de misstanden binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Deze zaak staat los van het oneigenlijk gebruiken van de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken. Hieromtrent hebben activiste Xaviera Jessurun en de politiek partij DA'91 een verzoekschrift ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad. De partij STREI is een stapje verder gegaan in haar verzoekschrift en heeft meerdere strafbare feiten aangehaald, waaronder verduistering van geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten