vrijdag 28 februari 2020

Minister Elias opent polikliniek in Amotopo, een dorpje in zuidwest Suriname

'Gelukkig is deze minister niet eentje die alleen voor Paramaribo werkt, maar hij denkt ook aan het platteland'


Amotopo, een dorpje in zuidwest Suriname, heeft nu een polikliniek. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is met zijn team afgereisd naar het gebied om de poli te openen. De lokale bevolking is ingenomen met de nieuwe aanwinst. De poli zal een permanente Gezondheidszorg Assistent (GZA) hebben, terwijl de huisarts zal pendelen. De poli is voor een groot deel bekostigd door de ondernemer Gilbert Samuels. De Medische Zending (MZ) is met een klein bedrag ingekomen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 28 februari 2020.

Districtscommissaris (dc) Theresia Cirino van bestuursresort Coeroeni zei dat ze voor het eerst in dit dorp is geweest. Ze is nu een jaar aangesteld als dc in dit gebied. Ze merkte op, dat de gezondheidszorg onmisbaar is en dat met het openen van een polikliniek een grote mijlpaal is bereikt. 'De dorpen hebben identieke problemen. Ze hebben geen wateraansluiting, geen optimaal onderwijs en de gezondheidszorg is niet lokaal gestationeerd. Gelukkig is deze minister niet eentje die alleen voor Paramaribo werkt, maar hij denkt ook aan het platteland en de dorpen in het binnenland', zei Cirino.


Samuel zei, dat hij eerst de artsen naar Amotopo vervoerde. Hij zag dat de wachtruimte een open hut was en de arts hield poli in een andere hut. Hij besloot om iets terug te doen voor dit dorp en bouwde de polikliniek en verblijf voor de GZA. Samuel is tevreden dat hij iets voor de dorpelingen heeft kunnen betekenen.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, zei dat hij in 2018 naar Amotopo kwam met twee artsen en de situatie zag. De kapitein van dit gebied, Panesi Paneke, deed het verzoek aan hem om een polikliniek op te zetten. 'De Medische Zending heeft niet zo'n budget, maar het ministerie van Volksgezondheid wil overal in het land goede zorg voor eenieder. Dus, we gingen op zoek naar een sponsor en zo kwam Samuels van Fortex in beeld. Hij was meteen bereid om zijn bijdrage te leveren en we hoefden een zeer kleine bijdrage aan het geheel te leveren. Het enige wat de poli moet krijgen, is elektriciteit', zei Jintie.

Elias gaf aan, dat de poli alvast permanent een GZA zal hebben en ook een kleine voorraad aan medicijnen zal er aldoor zijn. 'MZ en de ondernemer hebben hun bijdrage geleverd. Volksgezondheid zal ervoor zorgen dat het gebouw spoedig van elektriciteit voorzien wordt. De mogelijkheid tot het volgen van onderwijs zal ik bespreken met mijn collega van Onderwijs en de ondernemer om diverse mogelijkheden te bekijken, zodat de lokale bevolking opgeleid kan worden. De visie van deze regering-Bouterse is om de zorg dichtbij huis te brengen, om mensen op te leiden, zodat ze zelf verder kunnen, zichzelf en hun gebied kunnen ontwikkelen', zei Elias.

Hij zei ook, dat ondernemer Samuels een goed voorbeeld is van hoe een ondernemer de gemeenschap iets teruggeeft en niet alleen aan zichzelf heeft gedacht. Namens de First Lady overhandigde Elias aan de vrouwengemeenschap van het dorp kledingstukken, schoeisel, een naaimachine en andere verbruiksartikelen.

Kapitein Paneke zei, dat hij blij is dat er nu permanent een GZA in het dorp zal blijven. Hij deed een verzoek om ervoor te zorgen dat de kinderen onderwijs kunnen volgen in het gebied. Het dorp heeft geen elektriciteit en in de droge tijd is er een tekort aan drinkwater. De ondernemer heeft bepaalde plekken al voorzien van water, omdat de traditie zegt dat de vrouwen het water moeten sjouwen. Deze vrouwen sjouwen het water van heel ver en moeten de heuvels op en af.

President Bouterse had enkele watertanks geschonken aan het dorp, maar die zijn niet genoeg. De kapitein vroeg de minister om zijn boodschap door te geleiden naar de top van de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten