vrijdag 28 februari 2020

'Als er geen rush ontstaat op pompstations geen schaarste aan ongelode benzine'

'Als mensen normaal tanken, zal er geen tekort ontstaan'

Onbetaalde brandstofrekening van  overheid bij oliemaatschappijen nadert US$ 50 miljoen


Als er geen rush ontstaat op de pompstations verwacht de CEO van oliemaatschappij SOL, Mark Goede, geen schaarste aan ongelode benzine. Een schip met brandstof arriveert maandag. Er is wel voldoende diesel, zegt Goede vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. 'Wij hebben voldoende voorraad voor normaal GOw2-gebruik', aldus Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias. Als mensen normaal tanken, zal er geen tekort ontstaan, meent hij. 

Goede merkt op, dat olie gekocht wordt tegen de koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar. Hiervoor staat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) garant. Die dollars worden naar de leverancier van de olie overgemaakt. De onbetaalde brandstofrekening van de overheid bij de oliemaatschappijen gaat richting 50 miljoen Amerikaanse dollar. Elke maand is er tussen de US$ 11 en US$ 15 miljoen nodig voor brandstof.

SOL is in gesprek met de CBvS en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën voor aanzuivering van het openstaande saldo. 'Het is normaal dat er een achterstand is, echter is het van eminent belang dat deze wordt teruggebracht naar een acceptabel niveau en niet verder oploopt, om zodoende de brandstofleveringen naar Suriname te blijven garanderen', zegt Goede. Hij verwacht dat de aflossingen gedaan zullen worden zoals afgesproken.

De boot met benzine komt wat later binnen dan normaal. Dit is veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden, merkt de topman van SOL op. De verwachting is dat maandag de brandstof kan worden ingeklaard, waardoor de leveringen aan de pompstations kunnen plaatsvinden.

Hoewel er een krapte is aan Amerikaanse dollars bij de CBvS, spreekt Goede de verwachting uit dat de betalingen conform gemaakte afspraken zullen plaatsvinden. De oliemaatschappijen kopen geen valuta op bij de banken omdat de koers van de CBvS gehanteerd wordt voor olie. De olieprijs wordt na opgaven van de oliemaatschappijen vastgesteld door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, merkt Goede op.

Nu de raffinaderij van Staatsolie een grote onderhoudsbeurt krijgt, zijn de olieleveringen van SOL toegenomen, zegt Goede. Hij hoopt dat mensen niet extra gaan tanken, waardoor er geen schaarste hoeft te ontstaan in het weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten