vrijdag 14 februari 2020

Traditioneel gezag Boven-Suriname eist dat beschikkingen nieuwe dorpshoofden en basya's spoedig in orde gemaakt worden

'We willen weten of de overheid de granman serieus neemt'


Het traditioneel gezag van het Boven-Surinamegebied wil duidelijkheid over beschikkingen van een groep nieuwe dorpshoofden en basya's. Dit is tijdens een recente krutu te Asindohopo, het dorp waar granman Albert Aboikoni zetelt, gezegd tegen districtscommissaris Humphrey Jeroe aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 februari 2020. 

Het grootopperhoofd heeft na zijn aantreden bij de regering meer dan honderd personen voorgedragen als gezagsdrager. Slechts een klein deel daarvan is daadwerkelijk benoemd, omdat het proces van screening lang zou duren. De gezagsdragers eisen dat de beschikkingen spoedig in orde gemaakt worden. Gebeurt dat niet, dan ondernemen zij actie.

'We willen weten of de overheid de granman serieus neemt. Indien ze hem niet vertrouwt, moet ze dat laten weten, anders moeten de beschikkingen in orde gemaakt worden', zegt Iwan Adjako, adviseur van het grootopperhoofd. Hij vindt het niet kunnen, dat sommige traditionele gezagsdragers sinds 2013 op een beschikking wachten, terwijl ze het werk wel doen. De regering krijgt daarom een ultimatum tot en met eind februari om deze zaken in orde te maken.

Adjako: 'Als dat niet gebeurt, komen we met kapiteins en basya's naar de stad om verhaal te halen. Alle kosten die we zullen maken voor die reis zal de regering moeten dekken. Dit is geen grap.' 

Jeroe begrijpt de ontevredenheid van het traditioneel gezag, maar legt uit dat er een vaste procedure is bij het erkennen van gezagsdragers. 'Ik mag daaraan niet voorbijgaan.' Volgens hem wordt uitgebreid onderzocht of de voorgedragen persoon wordt geaccepteerd door de bewoners van het dorp dat hij zal leiden. Daarna wordt het resultaat doorgestuurd naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Volgens de districtscommissaris zijn bijna alle personen die zijn voorgedragen voor een beschikking geschikt bevonden. Het wachten is dus op de directeur Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland, die de stukken in orde moet maken. Jeroe: 'Het heeft lang op zich laten wachten, maar gelukkig zijn de afgelopen week al enkele beschikkingen toegewezen.' Wanneer het resterende deel volgt is echter niet duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten