vrijdag 14 februari 2020

CAft: 'Ontwerpbegroting 2020 Aruba is nog onvoldoende onderbouwd'

'Teveel nadruk op inkomsten- verhogingen om begrotingsoverschot te realiseren'

'Spoedige besluitvorming over de belastinghervorming dringend gewenst'


De ontwerpbegroting van Aruba voor het begrotingsjaar 2020 sluit met een begrotingsoverschot van 0,6% van het bbp. Hiermee wordt voldaan aan de norm voor het begrotingsoverschot uit het met Nederland overeengekomen protocol. Voor het eerst sinds jaren zullen de nominale schuld en de personeelsuitgaven – inclusief die van de begrotingsfondsen – dalen, zo bericht het College Aruba financieel toezicht, CAft, vrijdag 14 februari 2020. 

Het is belangrijk dat Aruba onderbouwd aangeeft hoe de daling van de personeelsuitgaven ook meerjarig zeker gesteld kan worden. Verder dient aan de inkomstenkant de onderbouwing van geraamde incidentele inkomsten ook te verbeteren. Het CAft vraagt meer aandacht voor het zoeken en benutten van mogelijkheden om de overheidsuitgaven te verlagen – in plaats van de belastingen te verhogen – om daarmee tot duurzame en houdbare overheidsfinanciën te komen.

Voor de meeste structurele maatregelen in de ontwerpbegroting heeft ten aanzien van de inkomsten - voor een bedrag van AWG 111 miljoen - nog geen besluitvorming plaatsgevonden. Hierdoor is er een reëel risico dat de verwezenlijking van deze inkomstenverhogingen vertraging zal oplopen en er dus een tekort ontstaat. Overigens legt Aruba teveel nadruk op inkomstenverhogingen om een begrotingsoverschot te realiseren. Vanuit duurzame en houdbare overheidsfinanciën is het van belang om de uitgaven te verlagen.

Aruba dient op korte termijn de begroting in te dienen bij de Staten, zodat deze nu zonder verdere vertraging kan worden vastgesteld.

Conform het samenwerkingsprotocol Aruba-Nederland 2019 van 22 november 2018, getiteld ‘Inkadering van het pad richting solide, transparante en houdbare overheidsfinanciën van Aruba’, dient Aruba de personeelskosten vanaf januari 2019 jaarlijks te verlagen. Voor het jaar 2020 is de afspraak gemaakt dat de personeelsuitgaven, inclusief werkgeverslasten, maximaal AWG 476 miljoen bedragen. Dat is inclusief de personeelslasten van het Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan (IBSCP). Als dit wordt gerealiseerd, zullen de te hoge personeelsuitgaven voor het eerst sinds jaren dalen. Dit is een belangrijke trendbreuk. De onderbouwing van de raming van deze uitgaven dient te verbeteren, zodat eveneens duidelijk wordt hoe deze nominale daling meerjarig een vervolg krijgt.

De belastinghervorming die vorig jaar geïnitieerd werd, ondervindt nog steeds vertraging. De doelstelling is om het stelsel van heffingen en belastingen te wijzigen en waar mogelijk te vereenvoudigen. Het CAft benadrukt, dat spoedige besluitvorming over de belastinghervorming dringend gewenst is.

Tevens is het van belang dat er op korte termijn verdere maatregelen worden genomen om te bereiken dat wie belasting en premie verschuldigd is, die ook betaalt.

Het CAft bracht op 13 en 14 februari een bezoek aan Aruba. Er zijn gesprekken gevoerd met onder andere de gouverneur, de minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur, de minister van Justitie, Veiligheid en Integratie, de ministerraad en de Staten. Daarnaast heeft het CAft gesproken met de directie van de Sociale Verzekeringsbank (SVb).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten