vrijdag 14 februari 2020

Autoriteiten Mexico slagen er niet in om daders moorden op inheemse mensenrechtenleiders te veroordelen

Daders moord op Rarámuri-leider Julián Carrillo nog steeds niet opgepakt


Ondanks het feit dat ze steeds meer onder vuur komen te liggen, slagen de autoriteiten in Mexico er niet in om degenen die verantwoordelijk zijn voor het aanvallen van inheemse mensenrechtenleiders die het milieu verdedigen tegen gewapende groepen en uitbuiting, verantwoordelijk te houden, en onderstrepen in dergelijke gevallen de diepgang van straffeloosheid. 

In de 15 maanden sinds gewapende gewapende mannen de Coloradas de la Virgen-gemeenschap in de noordelijke staat Chihuahua zijn binnengevallen en de inheemse Rarámuri-leider Julián Carrillo hebben vermoord, hebben de Mexicaanse autoriteiten de verantwoordelijken voor de misdaad nog steeds niet veroordeeld of veroordeeld.

'De dappere mensen die het land, het grondgebied en het milieu verdedigen, lopen constant gevaar in Mexico. President Andrés Manuel López Obrador moet publiekelijk hun onschatbare bijdrage aan de bescherming van natuurlijke hulpbronnen erkennen en zijn regering moet krachtige maatregelen nemen om te garanderen dat ze veilig kunnen werken', zei Erika Guevara-Rosas, directrice  Amerika's bij Amnesty International, over de moord op Carillo in oktober 2018.


Chihuahua staatsautoriteiten arresteerden twee personen die maanden later verantwoordelijk werden geacht voor de misdaad. De zaak tegen hen is echter niet voortgegaan, en geen van beide personen is aangeklaagd, volgens Amnesty International.

In de weken voor zijn gewelddadige dood werd Carrillo bedreigd en lastiggevallen voor het verdedigen van voorouderlijk gebied in de regio Sierra Tarahumara in Chihuahua. Carillo vertelde Amnesty-onderzoekers, dat georganiseerde misdaadgroepen zich inheems land hadden toegeëigend om cannabis en opiumpapaver te verbouwen en cultiveren, waardoor veel lokale bewoners moesten vluchten.


Inheemse mensenrechtenactivisten zoals Carrillo zijn al lang onevenredig getroffen door geweld in het land. Volgens Amnesty International zijn ook ten minste vijf andere familieleden vermoord. De 23 mensenrechten- en landverdedigers die in 2019 in Mexico zijn vermoord, van wie velen tot de inheemse gemeenschappen behoorden, maakten het de vierde dodelijkste ter wereld voor dergelijke activisten, volgens onderstaande wereldwijde analyse van Front Line Defenders in 2019:

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten