woensdag 12 februari 2020

Oppositieleden in Assemblee voelen zich misleid door regering

Oppositie kijkt reikhalzend uit naar documenten inzake CBvS-schandaal

Jogi en Gajadien (VHP): 'Hoefdraad is voor een poosje gaan onderduiken in het buitenland'


Oppositieleden in De Nationale Assemblee voelen zich misleid door de regering over de verwikkelingen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het gaat vooral over het oneigenlijk gebruik van kasreserves in deviezen, die de handelsbanken bij de zogenoemde moederbank in bewaring hebben gegeven, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 12 februari 2020.

Carl Breeveld van DOE en fungerend Assembleevoorzitter Melvin Bouva (NDP) hebben er gisteren tijdens een openbare vergadering op aangedrongen, dat de regering beloofde documentatie opstuurt naar het parlement. Die stukken zouden moeten bijdragen aan duidelijkheid in wat er gaande is bij de CBvS.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens de Assembleevergadering van 4 februari, dat er niet zo veel aan de hand is, behalve dan dat er geen overleg is gepleegd met de Bankiersvereniging over de besteding van het geld. Toen was er sprake van een bedrag van 100 miljoen Amerikaanse dollar. Maar, enkele dagen later zeiden president Desi Bouterse en president-commissaris Vijay Kirpalani van de Centrale Bank tijdens de veel besproken persconferentie van de president, dat bijna 200 miljoen Amerikaanse dollar uit de valutareserve is gehaald.

Aan het begin van de openbare vergadering van gisteren heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid als regeringscoördinator gezegd, dat de regering werkt aan het uitvoeren van een motie uit de vergadering van 4 februari. Daarin is de regering gevraagd orde op zaken te stellen en ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk een nieuwe governor wordt benoemd. Moestadja deelde slechts mee, dat Sigmund Proeve, die was gevraagd de functie te bekleden, zich heeft teruggetrokken. Verder voelde de bewindsman zich niet bevoegd te antwoorden op vragen van het parlement.

De oppositie vindt het niet correct van Bouterse om een persconferentie te beleggen over de perikelen bij de CBvS in plaats van grondwettelijk verantwoording in het parlement af te leggen. Oppositeleden blijken ook het snelle vertrek van minister Hoefdraad na de vergadering van 4 februari naar het buitenland niet pluis te vinden. Zij vinden dat hij ter beschikking moet blijven, in verband met het onderzoek naar de verwikkelingen bij de moederbank. Mahinder Jogi en Asiskoemar Gajadien van de VHP, stelden dat de minister voor een poosje is gaan onderduiken in het buitenland.

Marinus Bee van de ABOP wilde weten of Hoefdraad door de politie werd opgewacht om gehoord te worden. 'Ik heb vernomen, dat de politie op hem wacht om hem te ondervragen. Klopt het dat de minister de politie heeft gevraagd telefonisch verhoord te worden?', vroeg Bee.

De oppositie plaatste overigens ook vraagtekens bij de staat en de manier waarop president Bouterse zich als staatshoofd heeft gedragen op de persconferentie.

Moestadja heeft vrijwel geen enkele vraag beantwoord. Hij zei, dat de regering voortvarend werkt aan het informeren van de gemeenschap via het parlement, maar dat minister Hoefdraad de aangewezen persoon is om uitgebreid op zaken in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten