woensdag 12 februari 2020

30-Jarige ABOP gaat voor 15 zetels bij verkiezingen 25 mei

'Deze regering gaat over lijken en is niet meer in staat het land te besturen'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), mikt op vijftien zetels bij de verkiezingen van 25 mei. Dit zei hij dinsdag bij de viering van het 30-jarig bestaan van de politieke organisatie in het partijcentrum aan de Verlengde Keizerstraat in Paramaribo waar een dankdienst werd gehouden. 

Brunswijk zei, dat de ABOP niet weg te denken is en uitgegroeid is tot een nationale partij. 'Zonder bevrijding geen ontwikkeling', merkte hij op. ABOP-ondervoorzitter Hendrik Cairo zei dat de partij zich niet slechts richt op verkiezingen, maar op ontwikkeling. De partij is opgericht op 11 februari 1990. Vanaf 1991 heeft de ABOP deelgenomen aan de verkiezingen, maar wist pas in 2005 een zetel te behalen. Brunswijk heeft vanaf 2005 de partij verder gestalte gegeven. Hij is de derde voorzitter.

Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij de hoogte en dieptepunten die de ABOP in drie decennia heeft meegemaakt. De ABOP maakte, in A Combinatie-verband, na de verkiezingen van 2005 deel uit van de Nieuw Front-regering. Brunswijjpk: 'Het was een gouden zetel. Wij wisten hoe met deze zetel te handelen om telefoonontsluiting te bewerkstelligen voor het achterland.' Naar zijn weten heeft deze zetel er ook voor gezorgd dat de weg van Paranam naar Atjoni is geasfalteerd. 'Wij hebben heel veel gedaan voor het binnenland. Wij hebben de weg geplaveid dat marronvrouwen ministers konden worden.' Hij doelde op Alice Amafo, die op 28-jarige leeftijd toen Surinames jongste minister ooit werd. Ze kreeg de portefeuille Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Als hoogtepunt ziet hij het bekleden van zes ministersposten tot 2015. Hij is er ook trots op dat de vicepresident uit de ABOP kwam.

Voor de partij was het een grote slag dat ze na twee regeerperioden vanaf 2015 geen deel meer uitmaakte van de regering. 'Niet na elke slag moet je opgeven. Wij gaan deel uitmaken van de aankomende regering. Houdt u nog drie maanden vol. Wij hebben ons honderddagenplan af. We hebben een jaarplan. We zullen ze bewijzen hoe geld te maken.'

Tijdens de vergadering werd flink kritiek geleverd op het beleid van de regering, waar voormalige partner BEP deel van uitmaakt. 'Bouta nanga BEP pina a kondre', stelde de politicus.

De ABOP maakt zich klaar om de regeermacht over te nemen na 25 mei en de koers die moordend is, omlaag te brengen. Volgens Brunswijk zijn er genoeg deskundigen in huis om het land weer op het juiste spoor te krijgen. De strategie is al uitgedacht. In plaats van showprojecten moet de productie worden gestimuleerd. Er zal geïnvesteerd moeten worden in diverse sectoren om de verdiencapaciteit van het land weer op te krikken.

Brunswijk riep op tot eerlijke verkiezingen, omdat zijn partij geen fraude zal accepteren. Volgens Brunswijk is de regering bezig met een Chinees bedrijf om de nog te winnen olie in onderpand af te staan. 'Deze regering gaat over lijken. Ze zijn niet meer in staat het land te besturen. Het volk wordt in een greep gehouden. Stemt u bewust. Stemt u om de hinder op dit land te verwijderen.' 
 
Paul Abena van Seeka riep zijn gehoor op om hun eigen mensen te stemmen. 'Als u uzelf niet waardeert, zal niemand het doen. Komt u in de geel-zwarte boot zoals Seeka dat heeft gedaan', riep hij partijen op met een marronachtergrond. Abena zegt dat de partij is gegroeid van een kleine partij naar één die nu dertig jaar bestaat. Vandaar dat de ABOP recht van bestaan heeft. Zijn partij heeft vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend om onder de vlag van de ABOP de verkiezingen in te gaan.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten