donderdag 13 februari 2020

Man in Mexico-Stad vermoordt zijn vriendin, vilt het lichaam en verwijdert de organen

Officieren van Justitie willen maximale straf eisen tegen Francisco Robledo

Stel had ruzie over zijn drinken voordat hij zijn vriendin doodstak


Officieren van justitie in Mexico-Stad zullen de maximale straf eisen tegen een man die zijn vriendin heeft vermoord, haar lichaam heeft gevild en haar organen heeft verwijderd. Burgemeester Claudia Sheinbaum schreef dinsdag 11 februari 2020 op Twitter: 'Femicide is een absoluut verwerpelijke misdaad. Wanneer haat de grenzen bereikt zoals [het deed in het geval] van Ingrid Escamilla, is het walgelijk.'


De politie van Mexico-Stad heeft de verdachte aangehouden en het kantoor van de procureur-generaal (Fiscalía General) heeft gezegd, dat het de maximale straf zal eisen, zei de burgemeester. Francisco Robledo , 46, bekende zaterdagavond Escamilla (25) te hebben vermoord in hun appartement in de wijk Gustavo A. Madero in het noorden van Mexico-Stad.

Hij vertelde de politie, dat hij ruzie kreeg met Escamilla over zijn drinken voordat hij haar doodstak. In een poging het bewijsmateriaal te laten verdwijnen, heeft Robledo een deel van het lichaam van de vrouw gevild en verminkt en haar organen verwijderd. Na te zijn geïnformeerd over de moord door de ex-vrouw van Robledo, aan wie hij naar verluidt zijn misdaad had bekend, arresteerde de politie hem zondagochtend in het appartement. Ze vonden hem naast Escamilla's verminkte lichaam met een mes in zijn hand en zijn eigen lichaam vol bloedspatten.

Een video, die online is geplaatst door media, laat zien dat Robledo door de politie wordt ondervraagd in een patrouillewagen. Hij vertelt hen, dat hij zijn partner dood heeft gestoken en een deel van haar lichaam in een afvoer bij hun appartement heeft weggegooid.

Een rechter beval dinsdag, dat Robledo terecht moet staan ​​voor de moord op Escamilla en bracht hem in hechtenis in een psycho-sociaal revalidatiecentrum in plaats van een gewone gevangenis.



Zijn verdedigingsteam had aangevoerd dat hij een psychische aandoening heeft en het risico bestaat dat hij zijn eigen leven zal nemen.

De krant Milenio meldde, dat de ex-vrouw van Robledo de afgelopen acht jaar twee aangiften tegen hem had ingediend, waaronder een voor huiselijk geweld. Milenio Television berichtte, dat Escamilla enkele maanden geleden ook een aangifte tegen Robledo had ingediend, maar deze later weer heeft ingetrokken.

Nieuws over haar gewelddadige dood leidde tot verontwaardiging in Mexico, waar vorig jaar gemiddeld 10 vrouwen per dag werden vermoord - veel door hun partners - en protesten tegen gendergerelateerd geweld zijn de afgelopen maanden geïntensifieerd. De woede werd verder aangewakkerd door de publicatie van een foto van het lichaam van het slachtoffer op de voorpagina van Pásala, een krant die berucht is vanwege de heilzame koppen, bloederige verhalen en grafische afbeeldingen. De foto ging vergezeld van een kop met de tekst: 'Het was de fout van Cupido.' De Comisión Nacional para Prevenir y Erradicar la Violencia Contra las Mujeres (Conavim) en het Instituto Nacional de las Mujeres (Inmujeres) veroordeelden beide de publicatie van de afbeeldingen, die ook circuleerden op social media.


Media die foto's van het lichaam van het slachtoffer publiceerden, werden opnieuw 'slachtoffer' van Escamilla, zeiden ze. Conavim drong er bij autoriteiten op aan om media te bestraffen die afbeeldingen van geweld tegen vrouwen publiceren voor commerciële doeleinden.

Inmujeres zei in een verklaring, dat 'Mexico voor een enorme uitdaging staat met betrekking tot geweld tegen vrouwen - we dringen er bij de media op aan om streng en professioneel te werken'.

Plaatsvervangend Officier van Justitie Nelly Monte zei dinsdag, dat de Fiscalía General zes politie- en overheidsfunctionarissen onderzoekt om te bepalen of zij de beelden van het slachtoffer hebben gelekt. Ze zei ook, dat het kantoor van de procureur-generaal alle bewijzen heeft die het nodig heeft om te bewijzen dat Robledo handelde met de bedoeling zijn partner te vermoorden.

Burgemeester Sheinbaum van haar kant bevestigde opnieuw haar inzet om onvermoeibaar te werken om geweld tegen vrouwen uit te roeien, terwijl parlementsleden een minuut stilte in het Congres in acht namen om hun respect voor het slachtoffer te tonen.


Na haar begrafenis dinsdag in haar geboortestad Nuevo Necaxa, vertelde Puebla, een schoolvriendin van Escamilla, aan Milenio dat ze geschokt was door de dood, omdat ze nooit problemen met iemand had. 'Ze was een liefhebster van het leven, een beschermster van dieren; Ik kan niets slechts over haar zeggen. [Ze was] een heel kalm persoon, altijd glimlachend, erg aardig ... Toen je haar nodig had, was ze er [voor jou]', zei Vale Jarillo. 'Ik heb veel dingen in mijn hoofd, veel vragen over waarom hij het deed. ... Het is nieuws dat je echt raakt. ... Niemand heeft het recht om iemands leven te nemen.'


(Suriname Mirror/Milenio/Mexico News Daily/Expansion Politica/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten