dinsdag 7 januari 2020

Vier pompen en motoren pompgemaal Wakay dringend aan inspectie toe

'Wij laten dit jaar een inspectie uitvoeren'


De vier pompen met bijbehorende motoren in het pompgemaal te Wakay zijn dringend aan een inspectiebeurt toe. Ze zijn voor het laatst gereviseerd in 2010. 'De pompen draaien jaarlijks drieduizend uren en nu, tien jaar verder, hebben ze er elk dus dertigduizend uur opzitten. Vandaar dat wij dit jaar een inspectie laten uitvoeren', zegt August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), vandaag, dinsdag 7 januari 2020, in de Ware Tijd.

Op basis van het onderzoek zal worden bepaald wat gedaan moet worden en wat het zal kosten. Het waterschap heeft vorig jaar een nieuwe generator aangeschaft, omdat de twee oude generatoren het niet meer deden. 'We willen dit jaar een tweede generator als back-up kopen', vertelt de directeur. In een terugblik spreekt Lila van een redelijk verlopen dienstjaar.

'We hebben de reguliere onderhoudswerken aan de kanalen en kunstwerken kunnen doen. Ook Wakay heeft heel goed gepresteerd en met behulp van de vier pompen hebben wij de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier irrigatiewater kunnen leveren.' 

Het onderhoud van het terrein van het pompgemaal was niet optimaal, omdat de cirkelmaaier defect was. Nu het probleem is verholpen wordt de achterstand ingelopen, belooft de OWMCP-directeur. Uit het Corantijnkanaal moeten nog omgevallen bomen worden verwijderd. Toch is Lila tevreden over het onderhoud van het 66 kilometer lange kanaal.

De kanalen Pan E en South Drain en die in de polders van het waterschap waren wegens onvoldoende budget niet opgenomen in het reguliere onderhoudsprogramma, maar worden dit jaar toegevoegd, zegt Lila. De werken zullen worden uitbesteed.

Er zijn wat dringende zaken die moeten worden aangepakt zoals renovatie van dienstwoningen te Wakay, het schilderen van het gemaalgebouw en de inspectie van pompen en motoren. Geld voor deze werkzaamheden zal worden aangevraagd bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten