dinsdag 7 januari 2020

Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido eist voorzitterschap parlement weer op

Dissident oppositielid Luis Parra had eerder voorzitterschap overgenomen


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido is er dinsdag 7 januari 2020 in geslaagd het parlementsgebouw in Caracas binnen te komen en de eed af te leggen als parlementsvoorzitter. Tijdens een chaotische zitting wist hij zo het voorzitterschap weer op te eisen, nadat een dissident oppositielid zondag die functie van hem had overgenomen.


Guaido, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro, wilde zondag herkozen worden tot parlementsvoorzitter. Maar, door de uitvoerige controles van de ordediensten kreeg hij geen toegang tot het gebouw.


Luis Parra, een oppositielid dat kritisch staat ten opzichte van Guaido, maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf tot parlementsvoorzitter uit te roepen. Guaido veroordeelde de manoeuvre als 'parlementaire coup'.


Ook dinsdag probeerde de Bolivariaanse Nationale Garde Guaido de toegang tot het parlement te ontzeggen. Maar, de oppositieleider slaagde er, samen met een honderdtal parlementsleden die hem steunen, toch in om zich een toegang tot het gebouw te forceren.

In het halfrond legde Guaido vervolgens de eed af als parlementsvoorzitter.




(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/infosurhoy/El Impulso/Twitter/ Metropoles/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten