maandag 20 januari 2020

Regeting komt pas 21 januari met verklaring over crisis bij Centrale Bank

Abdoel (NDP): 'Zolang onderzoek niet is afgerond kan moeilijk verklaring  worden gegeven'


De regering is nog niet zover met het onderzoek naar ontoelaatbare handeling leiding bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Regeringscoördinator in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja, heeft maandag 20 januari 2020 in de Assemblee meegedeeld, dat de regering dinsdag met een formeel bericht komt, aldus Starnieuws. 

Hij bevestigde, dat in het weekend governor Robert van Trikt en zijn waarneemster Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslag hebben ingediend.

Moestadja zou tot verontwaardiging van de oppositie inhoudelijk niet ingaan op deze kwestie. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat de samenleving niet serieus wordt genomen door de regering. Er moet volgens hem verantwoording worden afgelegd. 'De koersen stijgen, maar de regering geeft nog geen duidelijkheid.'

NDP-fractieleider Amzad Abdoel voerde aan, dat zolang het onderzoek niet is afgerond er moeilijk een verklaring kan worden gegeven. Hij vroeg om duidelijkheid morgen en de geruchten die gaande zijn te ontzenuwen. 'Aangegeven moet worden hoe de functies ingevuld zullen worden en hoe het monetaire beleid verder inhoud gegeven moet worden.' 

Carl Breeveld (DOE) merkte op, dat er veel tegenstrijdige informatie gegeven wordt in de media. Hij haalde aan  dat de CBvS samen met de procureur-generaal een centrale rol vervult in de Nationale Risk Analyse. Hij pleit voor het geven van de informatie via De Nationale Assemblee, zodat alles helder en duidelijk wordt.

Krishna Mathoera (VHP) bracht in herinnering, dat zij een week geleden informatie heeft gevraagd over wat er gaande is bij de CBvS. Zij vindt het erg, dat de regering nu nog niet concreet kan antwoorden, terwijl er sprake is van een crisissituatie. Zij wees erop, dat het niet eens duidelijk is wie nu de verantwoordelijkheid heeft op de bank.

ABOP-fractielid Marinus Bee stelde, dat de vicepresident of de minister van Financiën minstens aanwezig moest zijn in het college om informatie te verstrekken. Bee voerde aan, dat in het weekend de ontslagbrieven zijn ingediend. De regering had moeten aangeven wat er aan de hand is en wie de leiding heeft nu. Ook hij wees erop, dat de koersen stijgen en dat helderheid nodig is. Mathoera wil weten of het om een strafrechtelijk onderzoek gaat, tuchtrechtelijk of een intern onderzoek
 
Moestadja bleef erbij, dat hij niet meer informatie kan geven. Er moet gewacht worden op dinsdag. Rossellie Cotino (NDP) die de vergadering leidde, zei dat iedereen de informatie gewild had, maar moet wachten tot dinsdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten