maandag 20 januari 2020

CBvS leningoverkomst met governor voor aanschaf dure auto zou zijn geantidateerd

Antidatering zou zijn gesanctioneerd door inmiddels opgestapte waarnemend governor Geduld-Nijman


Het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) schijnt, volgens de Ware Tijd vandaag, maandag 20 januari 2020, een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. 

Naar verluidt heeft het Raad van Commissarissen-onderzoek onder meer aan het licht gebracht, dat lagere bankfunctionarissen een leningoverkomst met de governor hebben geantidateerd. Het ging om een lening voor de aankoop van een dure Range Rover uit Groot-Brittannië. De antidatering zou zijn gesanctioneerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Zij heeft afgelopen weekend haar ontslag ingediend. Eerder in het weekend stapte governor Robert van Trikt op.

Topfunctionarissen bij banken hebben geschokt gereageerd op deze ontwikkeling. Wanneer de handeling echt heeft plaatsgevonden, gaat het om 'fraude en valsheid in geschrifte', zegt een hooggeplaatste functionaris van een handelsbank. 'Dat kunnen we niet hebben bij de Centrale Bank, nota bene van het instituut en de functionarissen die leiding geven aan de activiteiten in het kader van de National Risk Assessment.' 

Een andere bankfunctionaris noemt de verwikkelingen rondom de CBvS een 'slecht signaal' naar de financiële sector.

Verschillende bankkopstukken wijzen op problemen die zich recentelijk hebben voorgedaan bij de Surinaamse Postspaarbank, De Surinaamsche Bank en Surichange Bank.

In de samenleving doen de wildste verhalen de ronde. Van Trikt, die vorige week verlof opnam om de Raad van Commissarissen de ruimte te geven voor onderzoek naar vermeende onregelmatigheden, was gisteren opnieuw voor overleg bij president Desi Bouterse. Volgens een goed ingevoerde bron heeft het staatshoofd het ontslag geaccepteerd.

Financiën-minister Gillmore Hoefdraad heeft gisteren het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging tijdens een vergadering geïnformeerd over de situatie. Ook de vakbond bij de bank is intussen op de hoogte gesteld.

De directie informeert vandaag het personeel over wat er aan de hand is. Tot nu toe hebben de autoriteiten geen officiële informatie gegeven over de jongste verwikkelingen bij de Centrale Bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten