dinsdag 3 december 2019

Beslag gelegd op onroerend goed in Suriname van frauderende 59-jarige Eindhovense vrouw

(Bron foto: letselschade.nu)
OM wil dat zorgfraudeur Eindhoven bijna twee miljoen terugbetaalt 

Vrouw incasseerde via haar stichting Zwarte Stokroos ziekengeld voor cliënten die niet ziek waren


Een 59-jarige Eindhovense, die jarenlang fraudeerde met zorgbudgetten, moet bijna twee miljoen betalen aan de staat, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Jarenlang incasseerde de Eindhovens Ilse M. forse bedragen, onder meer van zorgverzekeraar CZ en de Sociale Verzekeringsbank, door te frauderen met de persoonsgebonden budgetten (PGB's) van tientallen cliënten, zo bericht het Eindhovens Dagblad maandag 2 december 2019.

De vrouw regelde PGB's en beheerde die namens haar cliënten, die haar daarvoor bankgegevens en Digid-codes gaven. De vrouw vervalste handtekeningen onder aanvragen en incasseerde via haar stichting Zwarte Stokroos ziekengeld voor cliënten die niet eens ziek waren. De vrouw werd hiervoor twee jaar geleden veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk en kreeg een beroepsverbod.

De fraude vond plaats in de jaren 2007 tot en met 2013.

Maandag diende bij de rechtbank in Den Bosch de ontnemingszaak. Het OM heeft becijferd, dat de vrouw een kleine twee miljoen verdiende met de fraude; crimineel verkregen geld dat zij moet betalen aan de staat. Tijdens de zitting ging de rechtbank uitgebreid in op de hoogte van het bedrag. Het OM heeft daartoe de afgelopen jaren de dossiers van 24 cliënten onder de loep genomen.

Advocaat Marco Vermeirssen betoogde dat het bedrag veel lager ligt dan de 1,9 miljoen die het OM heeft berekend. 'Als ik de rekenmethode van het OM toepas, kom ik op een bedrag van 1.147.000.' Maar, ook dat bedrag klopt volgens de raadsman niet. 'Het was veel minder', zei hij. Volgens de advocaat waren er ook heel wat cliënten van het zorgbureautje van Ilse M. die zelf zorggeld kregen uitgekeerd. 'Die budgethouders gingen er ook op vooruit.' Diverse cliënten hebben het aan hen teveel betaalde geld terugbetaald, aldus Vermeirssen.

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt - niet aanwezig op de zitting - geen rode cent en moet ze leven van een uitkering omdat ze arbeidsongeschikt is verklaard. Een kale kip valt niet te plukken, was zijn boodschap. De Officier van Justitie wees erop, dat er beslag is gelegd op onroerend goed van de vrouw in Suriname en lopen er nog enkele inbeslag-procedures meer. Ook beschikte zij over contant geld toen ze tijdens familiebezoek in Suriname werd gecontroleerd, aldus Vermin.

De rechtbank maakt over zes weken zijn vonnis bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten