dinsdag 3 december 2019

Den Blauwvinger: Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel, maar blijft - voorlopig - vrij man...

COLUMN: NDP reageert naïef onthutst op vonnis Krijgsraad

Bouterse neemt in mei 2020 gewoon deel aan de verkiezingen....


Opluchting, blijheid, verbijstering en ontzetting gaan bijna hand in hand in Suriname, nadat de Krijgsraad vrijdag 29 november geheel onverwachts president Desi Bouterse veroordeelde tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden in 1982. Maar, het bleef rustig. Politieke partijen waren er als de kippen bij om tot rust op te roepen, terwijl andere – vooral buiten-parlementaire – partijen juist als kippen zonder kop reageerden en het onmiddellijk aftreden van Bouterse als president eisten, daarmee juist olie op het vuur gooiend. Aanhangers van Bouterse spreken vooral van een politiek proces georkestreerd door Nederland. Dat is een paranoïde anti-koloniaal diepgeworteld hersenspinsel. Sinds wanneer is een rechtszaak rond de moord op 15 onschuldige burgers – een misdrijf – een politiek proces?

Bouterse heeft al jaren een strafblad
Ook onbezonnen, van enige kennis gespeende reacties, op social media van mensen die om het hardst schreeuwen dat Bouterse moet aftreden, nu hij dus een strafblad heeft. Maar, Bouterse heeft al jaren een strafblad.

Bouterse werd op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor zijn betrokkenheid bij andere drugstransporten of deelname aan een criminele organisatie was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs geleverd (Bouterse werd aangeklaagd voor de smokkel van in totaal 1.200 kilo cocaïne). Nadat zijn advocaat Bram Moszkowicz in hoger beroep ging werd de straf verlaagd tot elf jaar. In de Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke partij van Bouterse, waren er weinigen die bereid waren te reageren op het vonnis. Jennifer Simons, toen parlementariër namens de Nationale Democratische Partij (nu voorzitster van De Nationale Assemblee, het parlement), zei dat het vonnis geen invloed zou hebben op de politieke carrière van Bouterse. 'Hij heeft zoveel politieke tegenslagen moeten incasseren, dat hij allang dood had moeten zijn.'

Zolang hij president is zal hij een vrij man blijven
'Met dikke vette letters'
Kortom, Bouterse moet feitelijk in totaal 31 jaar achter tralies verdwijnen. Maar, zolang hij president is en dus op grond daarvan immuniteit geniet zal hij een vrij man blijven. Daarenboven heeft hij als president onder andere de mogelijkheid om de persoon Bouterse gratie te verlenen, zolang hij dus president is.
Hij heeft maandag 2 december tegen presentator Clifton Limburg (ook zijn woordvoerder) in het SRS (staatsradiozender)-programma Bakana Tori gezegd, dat zijn naam 'met dikke vette letters zal verschijnen' in de kandidatenlijst bij de 25 mei 2020-verkiezingen.... Bouterse is niet van plan af te treden, hij denkt er niet aan om zijn functie neer te leggen. Waarom zou hij? Hij wordt nog steeds door velen op handen gedragen. Het is toch een man met charisma die met zijn twee regeringen veel voor het volk heeft gedaan, maar datzelfde volk ook opzadelt met een hoge schuld.

'Bouterse is nu tot martelaar gemaakt'
De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft al aangekondigd namens zijn cliënt hoger beroep in te stellen, en daardoor kan het vonnis vooralsnog niet ten uitvoer worden gelegd.
Ook Kanhai houdt vol dat het om een politiek proces gaat (kennelijk voor het gemak uit het oog verliezend, dat het gaat om de moord op 15 burgers). Tegenover de nieuwswebsite Starnieuws zei Kanhai op 1 december, dat de Krijgsraad blij moet zijn dat hij geen president is van het land. Dan zou hij weten wat hij moest doen met a-nationalisten, 'een stelletje mensen dat gekoloniseerd is'.
'Ik ben geen NDP dat weet eenieder. Maar, als men denkt om Bouterse of de NDP op deze manier de pas af te snijden, heeft men het glad mis. Bouterse is nu tot martelaar gemaakt. Hij zal de verkiezing groots winnen. Hij is veel sterker gemaakt met dit vonnis van gekoloniseerde mensen.'

Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld.

'Behoorlijke klap'
'Het vonnis is zeker als een behoorlijke klap overgekomen!', zei NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams vrijdagavond 29 november in de Ware Tijd.
'Er is gewacht tot wanneer de president uitlandig is, op staatsbezoek in China, om hem op zo'n wijze te veroordelen.'

Abrahams zei het ook opvallend te vinden, dat voordat de media in Suriname met het nieuws over de veroordeling van Bouterse waren uitgekomen, de Nederlandse premier Mark Rutte erover in het nieuws had gesproken. 'Dat geeft wel aan hoe de lijnen lopen. Dit is zwaar politiek beladen, want het is ampertjes zes maanden vóór de verkiezingen.' Hij beseft kennelijk niet, dat het lokaal journaille nu niet bepaald snel en journalistiek gemotiveerd werkt. Het is overigens niet voor het eerst dat Surinaams nieuws eerst nieuws is in Nederland.
Volgens hem zullen sommige landen, zoals Nederland, politiek misbruik gaan maken van het vonnis. 'Omdat we koersen naar de verkiezingen. Alles wordt uit de lade gehaald om die te beïnvloeden', aldus Abrahams, voor wie achterdocht en complot-denken normaal is.....

'Ik zou de eer aan mezelf houden en opstappen als president'
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, kijkt heel nuchter naar het vonnis. 'Ik ga geen politiek spelen hiermee, maar als ik in zijn plaats was zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen als president', zei hij maandag 2 december in de Ware Tijd. De ABOP-voorzitter zei ook, dat de rechtsstaat gerespecteerd moet worden. Brunswijk blijft erbij dat samenwerking met de NDP niet mogelijk is. Dit standpunt is volgens hem al lang vóór de veroordeling van Bouterse bepaald. 'Mi no e wroko samen nanga NDP. Dat heb ik zo vaak gezegd en ik blijf daarbij.'

'Niet de president is veroordeeld'
'Ik ben bijzonder blij dat de president van het land de rechterlijke macht alle ruimte heeft gegeven om haar onderzoek te doen. De president van het land staat ook achter het principe van de rechtsstaat. De president heeft de rechterlijke macht haar werk laten doen. Niet de president is veroordeeld. Laat die verwarring daarover niet ontstaan. De president is een instituut van het land, gewaarborgd bij de grondwet. De persoon die invulling geeft aan de functie, de persoon van Bouterse, die is veroordeeld.' Woorden uit de mond van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdagavond in Saramacca. 'De belangrijkste beslissing is dat de rechtsstaat Suriname overeind is gebleven', stelde de politicus. 'De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is gewaarborgd. Dit moet ook na het uitspreken van het vonnis zo blijven. We hebben een zeer kundige rechterlijke macht die haar werk goed en professioneel doet.'

'Recht en wet moet voor eenieder gelden'
Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zei zondag 1 december tijdens het jaarlijkse partijcongres in partijcentrum Grun Dyari, dat de partij zich houdt aan het principe van de rechtsstaat. 'Recht en wet moet voor eenieder gelden.' Er is volgens Rusland rust nodig om zich te focussen op de problemen waarmee het land worstelt.

'De regering, alle politieke organisaties, maatschappelijke groepen, kortom de totale samenleving, zal consequenties moeten verbinden aan het vonnis in het 8 Decemberstrafproces', aldus Steven Alfaisi, voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).

'Niemand gebaat bij een verdere polarisatie van de samenleving'
'Niemand is gebaat bij een verdere politisering en polarisatie van de samenleving. De eersten die hierin het voorbeeld moeten geven zijn de regering, alle leiders van politieke partijen en vooral De Nationale Assemblee als vertegenwoordiging van elke Surinamer. Willen wij de rechtsstaat, de democratie, maar vooral de toekomst van dit land behoeden voor moreel en ethisch verval, dan zullen we na deze uitspraak over een kwestie die het land enorm heeft opgedeeld en achtergehouden nu de hoofden bij elkaar moeten zetten om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken', zegt hij.

'Uit respect voor het ambt van president en om dat respect in de toekomst te waarborgen zal de tot twintig jaar cel veroordeelde president meteen moeten aftreden. De consequentie voor De Nationale Assemblee is dat die zich zal moeten beijveren en er op moeten toezien dat dat ook gebeurt. Dan hebben we de rechtsstaat alvast beschermd. Ik ben er geen voorstander van dat de president wordt opgesloten. De persoon Bouterse heeft nog voldoende politieke en juridische mogelijkheden om zijn zaak aan te vechten.'

Laat iedereen niet om de hete brei heen draaien
De meeste politieke leiders reageren voorzichtig, ietwat terughoudend, politiek correct dus, op de veroordeling van Bouterse. Maar, laat iedereen niet om de hete brei heen draaien. Wees objectief, nuchter, reëel. Het is toch het beste voor Suriname als Bouterse zijn biezen pakt en aftreedt.... Deze dagen zijn hij en Suriname wereldnieuws. Niet iets om blij over te zijn.

Laat een ander, onbesmet, onbesmeurd persoon de sjerp overnemen. Laat Suriname een wereldwijd gerespecteerd en gewaardeerd land worden, met goede, vrije contacten met landen in de wereld en niet slechts goede vriendjes – vooral vanwege dollars, 'kredietlijnen' – zijn van landen als China, India, Cuba, Venezuela, Bolivia, Equatoriaal Guinea, Ghana, Azerbeidzjan, Servië en Rusland.

De militair en a-politicus Bouterse heeft zijn beste tijd gehad, dankzij zijn paarse Nationale Democratische Partij. Hoogste tijd om weer burger te worden, in vrijheid waarschijnlijk. Genietend van het uitzicht te Leonsberg op de Surinamerivier.

Hoogachtend.
Den Blauwvinger,
3 december 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten