dinsdag 3 december 2019

Moordrecord in Mexico: 127 doden op één dag

Beleid van 'knuffels, geen kogels' van overheid lijkt niet effectief


Ongekend hoog dodental roept vragen op over het beleid van 'knuffels, geen kogels' van de overheid bij de aanpak van drugskartels. De strijd tegen drugscriminaliteit in Mexico nam een ​​dodelijke wending toen het land zijn ergste dag van geweld tot nu toe dit jaar registreerde. Het Mexicaanse secretariaat van Openbare Veiligheid rapporteerde in totaal 127 mensen gedood op 1 december, dezelfde dag waarop president Andres Manuel Lopez Obrador zijn eerste verjaardag in functie markeerde. 

De gebieden met de meeste moorden waren Coahuila met 21, de staat Mexico met 14, gevolgd door Guanajuato en Oaxaca met elk 10 moorden. In Coahuila zei de regering, dat zestien gewapende mannen, vier politieagenten en twee burgers werden gedood nadat een konvooi voertuigen van een vermoedelijk lokaal drugskartel de stad binnenreed en begon te schieten. De aanval werd bevestigd als de dodelijkste in de vredestijd geschiedenis van Mexico.

Voorheen was de dag met het hoogste aantal moorden 28 juli dit jaar met 106 doden.


Mexico worstelt al jaren met geweld, aangezien eerdere regeringen vochten tegen drugskartels, in de meeste gevallen leidend tot een fragmentatie van bendes en interne vicieuze gevechten.

De linkse Lopez Obrador beloofde gemilitariseerd optreden tegen drugskartels ongedaan te maken en beloofde in plaats daarvan corruptie en ongelijkheid aan te pakken. Hij richtte ook een nieuwe civiele Nationale Garde op en stelde een nieuwe aanpak voor om geweld aan te pakken, waarbij 'knuffels, geen kogels' een van zijn campagneslogans werden.



Maar, het aantal moorden ligt op een historisch hoog niveau en het land is in een recessie beland. 'Een jaar geleden, op dezelfde plek, heb ik 100 verplichtingen aangegaan met de bevolking van Mexico. Vandaag kan ik zeggen, dat we 89 hebben bereikt en dat er nog 11 in afwachting zijn. In deze eerste 12 maanden hebben we vooruitgang geboekt, maar we zijn nog steeds bezig een overgangsperiode', zei Obrador zaterdag 30 november 2019. Ondanks de uitdagingen, keurt 64 procent van de Mexicaanse kiezers goed wat hij doet.

'Natuurlijk heeft hij nog een lange weg te gaan, maar als je dingen anders doet, gaat alles langzaam en als mensen meedoen, als dingen veranderen, gaat hij zijn doelstellingen bereiken', vertelde Patricia Rodriguez, een voorstandster van de regering in Mexico-Stad, Al Jazeera. 'Hij heeft mijn verwachtingen vervuld.'

(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten