woensdag 18 september 2019

Brazilië keurt 63 nieuwe pesticiden goed voor commercieel gebruik

Meeste goedgekeurde pesticiden zijn generieke versies van chemicaliën die al in gebruik zijn


Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft dinsdag 17 september 2019 63 pesticiden goedgekeurd voor commercieel gebruik, aangezien de overheid tracht een achterstand van aanvragen voor nieuwe landbouwchemicaliën te verminderen.

In een verklaring zei het ministerie, dat 56 van de nieuwe goedkeuringen betrekking hadden op generieke producten met actieve ingrediënten die al in Brazilië worden gebruikt. Zeven van de registraties zijn voor nieuwe pesticiden.


De chemische industrie lobbyt al jaren voor een meer gestroomlijnd goedkeuringsproces, waarbij in Brazilië drie agentschappen betrokken zijn en het tot tien jaar kan duren voor een nieuwe chemische stof.


Toch waarschuwen milieugroeperingen dat Brazilië al een zware gebruiker is van pesticiden, waaronder chemicaliën die elders zijn verboden, met zwakke controles tegen vergiftiging van plattelandsarbeiders en gemeenschappen.


De meeste pesticiden die dit jaar in Brazilië zijn goedgekeurd, zijn generieke versies van chemicaliën die al in gebruik zijn. Carlos Venâncio, die het departement van pesticiden en aanverwante producten coördineert bij het ministerie van Landbouw, zei dat 310 van de geregistreerde chemische stoffen dit jaar generiek waren en 15 gebaseerd waren op vier nieuwe actieve ingrediënten.


'Het doel van generieke productgoedkeuringen is om de concurrentie op de markt te vergroten en de prijs van pesticiden in Brazilië te verlagen', zei het ministerie in zijn verklaring van dinsdag. 'Dit kan de kosten van boeren verlagen.'

Een van de nieuwe moleculen die dinsdag zijn goedgekeurd, de fungicide fluopyram, is al jaren geregistreerd voor gebruik in de Verenigde Staten en werd tien jaar lang in Brazilië beoordeeld, zei het ministerie. In heel 2018 registreerde de overheid 450 pesticiden, 11% meer dan het voorgaande jaar en 62,5% meer dan 2016, blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw.

(Suriname Mirror/12.senado.leg.br/Reuters/Metropoles/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten