woensdag 18 september 2019

Braziliaans strafrechtelijk onderzoek naar fatale instorting van Vale-dam wordt komende dagen afgerond

'We gaan onze onderzoeken afsluiten en de schuldigen voor gerecht brengen'


Een strafrechtelijk onderzoek naar de fatale instorting van een dam in eigendom van mijnbouwbedrijf Vale SA zou de komende dagen moeten worden afgerond, zei een Braziliaanse aanklager dinsdag 17 september 2019, met aanklachten die volgen. 

'Officieren van Justitie werken samen met de staatspolitie, federale Officieren van Justitie en Federale Politie, en we zijn ervan overtuigd dat we de komende dagen een oplossing zullen bieden', aldus Antônio Sérgio Tonet, de top Officier van Justitie in de staat Minas Gerais. 'We gaan onze onderzoeken afsluiten en de schuldigen voor het gerecht brengen', zei hij.



In januari stortte een afvaldam in een mijn in eigendom van Vale in Minas Gerais in, waardoor meer dan 12 miljoen kubieke meter mijnafval in het kleine stadje Brumadinho vrijkwam en honderden werden gedood. Het was de tweede fatale uitbarsting bij een Vale-dam in de staat in iets meer dan drie jaar.

In de maanden daarna hebben Officieren van Justitie voldoende bewijs gevonden dat medewerkers van Vale en de Braziliaanse divisie van de TUV SUD in Duitsland, die de dam inspecteerde, op de hoogte waren van verhoogde risico's verbonden aan de structuur.

Eerder meldde Reuters dinsdag, dat Vale een verkeerde voorstelling gaf van de maatregelen die het had genomen om de veiligheidsproblemen na de eerste instorting van de dam in 2015 te verminderen. Vale-medewerkers en twee TUV SUD-medewerkers worden aangeklaagd voor hun vermeende rol in de ramp. In juli suggereerde een federaal panel van de Senaat, dat Vale's chief financial officer en zijn chief executive ten tijde van het incident zouden moeten worden aangeklaagd voor moord. Het bedrijf kan ook worden aangeklaagd.

In een verklaring zei Vale, dat het 'respectvol oneens is met de suggestie om de werknemers en leidinggevenden van het bedrijf aan te klagen'. 'Vale vindt het fundamenteel, dat er een op expertise gebaseerde, technische en wetenschappelijke conclusie bestaat over de oorzaken van de breuk van de B1 dam voordat de verantwoordelijkheid wordt bepaald', zei het bedrijf, toevoegend dat het zou blijven samenwerken met onderzoekers.

(Suriname Mirror/Reuters/Seudinheiro/Twitter/Extra.Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten